Un ONG internațional numit HWPL, cu sediul în Coreea de Sud și afiliat la ONU ECOSOC, a emis o declarație în care își exprimă profunda îngrijorare cu privire la criza drepturilor omului care rezultă din recenta lovitură militară de stat și protestele în masă din Myanmar, solicitând comunității internaționale să se alăture eforturilor în susținerea unei abordări pașnice a rezolvării conflictului actual din țară.
Referitor la „Declarația HWPL privire Criza Drepturilor Omului în Myanmar”, organizația a anunțat că actorii mondiali ai globului sunt încurajați, cu o singură voce, să își manifeste sprijinul pentru soluționarea conflictelor prin intermediul dialogului dintre militari și actorii societății civile.
În declarație, se spune că sute de morți și răni au fost cauzate de „eforturile recente ale armatei din Myanmar de a suprima protestele nonviolente” și subliniază că „niciun conflict de interese nu poate justifica violența împotriva civililor și niciun interes al vreunui grup nu poate prevala asupra vieții umane.”
Se cere de la toate părțile din Myanmar să „soluționeze criza printr-un consens bazat pe respect și înțelegere reciprocă” și „să se angajeze în dialog pentru a căuta o soluție pașnică”. Se cere în continuare actorilor globali să „emită declarații prin care solicită autorităților și civililor din Myanmar să continue dialogul și să caute o soluție pașnică pentru a restabili pacea țării”.
„Numărul deceselor în timpul protestelor din Myanmar a depășit numărul de 200 și peste 2.000 de oameni au fost arestați de către militari. Noi, oamenii din Myanmar, suntem foarte bucuroși că cetățenii coreeni și HWPL, în calitate de avocat al păcii, susțin democrația și mișcarea noastră pentru pace. În prezent, solicităm presiunea din partea comunității internaționale împotriva regimului militar, pentru a opri brutalitatea împotriva manifestanților pașnici ”, a declarat Kasauh Mon, CEO al Agenției de Știri Mon din Myanmar.
În ultimii cinci ani, această susținere a societății civile internaționale pentru consolidarea păcii condusă de HWPL a arătat sprijin și inițiative la nivel național și internațional. Organizația a colectat peste 730.000 de scrisori scrise de cetățenii din 176 de țări pentru a solicita dezvoltarea păcii în fiecare țară, ceea ce a determinat guvernul și liderii sociali să își exprime sprijinul și angajamentul.