Tradiții și obiceiuri din India

Cultura indiană este una dintre cele mai vechi din cele din lume. Civilizația acestui popor s-a construit în mai bine de 4500 de ani. Multe surse susțin că tradițiile şi obiceiurile indiene că au avut impact covârşitor în procesul evolutiv al dezvoltării umane. India este ţara în care obiceiurile s-au conservat, în ciuda influențelor occidentale. Oamenii au păstrat intacte tradițiile, preferințele culinare, stilul de viaţă și elementele religioase.

În India s-au născut: religia Hinduse, practicile yoga şi medicină ayurveda. Aici se vorbesc 22 de dialecte şi se manifestă contrast absolut între viaţa rurală şi cea urbană. Farmecul acestei ţări şi al oamenilor crează impresii puternice în occident, şi asta datorită obiceiurilor şi a tradiţiilor ce par să nu fie atinse de trecerea timpului.

Namaste –  salutul care a depăşit frontiera

Namaste este cea mai populară formă de salut din India. Obiceiul de a saluta, prin reverență şi cu palmele împreunate a depăşit frontiera statului, fiind utilizat de practicanţii de yoga din întreaga lume la începutul cursurilor şi la finalul acestora, dar şi de multe celebrităţi în contextul unor evenimente publice de mare anvergură. “Namaste”,  “namaskar”, “namaskara” sau “namaskaram” se traduce prin expresia “mă înclin în faţa ta” însă în spatele lor există o adevărată filosofie, salutul având rădăcini religioase şi filozofice profunde.

Structura familială  – obiceiuri seculare

În India familia este sfântă, copii sunt consideraţi daruri ale divinităţii. Chiar dacă pe teritoriul țării există numeroase curente religioase, sistemul de valori legat de familie este acelaşi. În familia tradiţională indiană băieţii şi fetele au statut diferit, fiind preferaţi fii, pentru că prin intermediul moştenitorilor masculini se transmit numele şi moştenirea. Tot băieţii sunt cei care susţin economic familia. Naşterea fetelor nu este primită cu la fel de multă bucurie, şi asta din pricina zestrei pe care părinţii trebuie să o ofere la căsătorie. Un alt obicei adânc înrădăcinat în familia indiană este legat de aranjarea căsătoriilor. Partenerii sunt aleşi de părinţi şi fac parte din aceeași comunitate, iar zestrea este negociată. Căsătoriile se realizează în funcție de ordinea vârstei copiilor, pe principiul primul născut, primul căsătorit.

Obiceiuri religioase şi festivaluri

Religia în India este un element vital. Hinduismul este principalul curent spiritual, la acesta aderând peste 80% din populaţie.  Are o varietate exhaustivă de credinţe şi este împărţit în numeroase secte. Considerată una dintre cele mai complexe religii ale lumii are în Parthenon mii de divinităţi. Textele hinduse datează din 1500 î.H. şi sunt constituite în Vede (Upanișadele, Mahabharata și Ramayana).

Festivalurile sunt combinaţii între ceremonii religioase, spectacole ritualice, rugăciuni, muzică, dansuri și mâncare. Acestea au ca scop omagierea divinităților, a naturii şi purificarea spirituală. Celebrarea zeului Kama, festivalul Holi şi Diwali sunt câteva evenimente importante în India iar procesiunile realizate pe parcursul acestora se păstrează de mii de ani.