Joburile de șofer profesionist sunt destul de ușor de găsit, în special în domeniul transporturilor internaționale. În timp ce unele posturi de șofer sunt cu normă întreagă, altele pot fi cu jumătate de normă. Companiile caută șoferi de încredere, astfel încât dacă vei reuși să te angajezi, probabil că nu vei schimba prea repede locul de muncă, indiferent dacă vei conduce autoutilitare rulate sau noi.
Un șofer profesionist înseamnă mai mult decât a conduce pentru a obține veniturile necesare traiului zilnic. Vorbim despre un stil de viață, depsre o atitudine care depășește orele petrecute la muncă. Un șofer profesionist este înainte de toate o persoană serioasă, pe care se poate conta, care își respectă angajatorul, care respectă regulile rutiere și legile, dar care este în același timp amabil cu ceilalți participanți la trafic și un exemplu pentru alți șoferi.
Pentru a putea accede la statutul de șofer profesionist, este important să știi următoarele detalii.
1.Este important istoricul tău ca șofer
Este nevoie de multă experiență la volan, fără incidente majore. Experiența pe un vehicul similar cu cel pe care îl vei conduce la noul job reprezintă un avantaj. Va trebui să fii familiarizat atât cu mașini cu tracțiune manuală cât și automată.
2.Este important să fii o persoană plăcută
Dacă te vei angaja ca șofer profesionist pentru transportul de persoane, va trebui în primul rând să fii o persoană curată și îngrijită, iar în al doilea rând să fii o prezență plăcută, care interacționează ușor cu oamenii.
3.Trebuie să ai un permis de conducere valid
Cu siguranță, primul lucru despre care vei fi întrebat la interviul pentru angajare este de când ai carnetul și cât mai este valabil. Verifică înainte de a merge la interviu care este data la care va expira permisul, dar și restul documentelor importante.
4.Trebuie să ai permis pentru categoria auto solicitată
Chiar dacă ai categoria B de mulți ani și te consideri un șofer experimentat, conducerea unei autoutilitare de categoria C sau mai mare, poate fi o adevărată provocare. Angajatorul cunoaște foarte bine acest detaliu și s-ar putea să nu fie dispus să angajeze persoane care se vor instrui pe salariul oferit de el. Cu toate acestea, există și cazuri în care angajatorul oferă diverse beneficii pe lângă salariu, iar printre acestea se poate număra și școlarizarea la locul de muncă, respectiv obținerea carnetului de șofer ori a categoriei necesare.
5.Trebuie să ai recomandări de la locurile de muncă anterioare
Deoarece vei primi spre folosință o mașină sau o autoutilitară de valoare foarte mare, este important ca angajatorul să aibă siguranța că poate avea încredere în tine. Referințele de la foste locuri de muncă sau de la persoane care te cunosc și pot garanta pentru tine, sunt ideale pentru a demonstra că ești persoana potrivită.
6.Ești o persoană punctuală
Ca șofer, una dintre principalele atribuții va fi să ajungi la destinație la timp și în siguranță. Încearcă să faci o impresie bună încă de la prima întâlnire, ajungând cu cel puțin 10 minute mai devreme la interviu. Dacă nu poți convinge de acest detaliu minor din prima, puțin probabil că vei reuși să obții o părere favorabilă mai târziu. Chiar dacă nu ești întrebat despre acest lucru, menționează-l tu la capitolul calități și motive care te recomandă pentru ocuparea postului de șofer profesionist .
7.Dai dovadă bună de concentrare
Șoferii profesioniști se află aproape mereu pe drumuri, înconjurați de mașini care se mișcă cu mare viteză. Este importantă o concentrare foarte bună la drum și evitarea distragerii, precum și anticiparea mișcărilor altor șoferi. Reacțiile rapide sunt un alt atu pe care va trebui să-l demonstrezi și care poate fi testat cu teste speciale.