Implantul reprezinta o adevarata inovatie in domeniul dentar si o solutie salvatoare pentru majoritatea persoanelor care se confrunta cu probleme la acest capitol. In prezent, procesul este considerat unul “de rutina”, pentru ca este foarte popular si des efectuat, si este oferit de majoritatea clinicilor stomatologice.
Scopul unui implant este sa ofere beneficiarului o dantura functionala, sanatoasa si sa imbunatateasca aspectul estetic al zambetului. Cu toate acestea, foarte multe persoane se tem de implantul dentar sau, mai exact, de durere si de esecul procedurii. Tratamentul poate fi considerat o reusita dupa ce trece testul timpului, adica dupa un an de zile. Pacientii nu au de ce isi faca griji, insa, pentru ca rata de succes a implanturilor este de 95%, daca procedura este executata corect, de catre un medic cu experienta. De aceea, este important sa alegi o clinica de calitate, la care lucreaza doctori specialisti in chirurgia oro-maxilo-faciala, in care poti avea incredere pe tot parcursul procesului de inlocuire al dintelui pierdut. In caz contrar, te supui unor riscuri inutile si unor situatii neplacute, precum cele prezentate mai jos.
Principalele probleme care apar in urma unui implant dentar nereusit
In primul rand, trebuie sa stii care sunt cauzele acestora: fie un implant de slaba calitate, fie o procedura efectuata incorect, fie ambele situatii. Asadar, asigura-te ca primesti, inca de la inceput, informatii despre implanturi dentare care sa iti satisfaca toate nelamuririle si care sa cuprinda raspunsurile la toate intrebarile pe care le ai. In acest fel, vei evita:
- Leziunea nervilor – daca acest lucru se intampla, te vei confrunta cu paralizia partiala, care poate fi temporara sau chiar permanenta. Implantul nu trebuie inserat langa sau in nervi.
- Infectiile – acestea pot aparea in zona implanutului, in gingie sau in tesuturile moi. Ele afecteaza semnificativ reusita operatiunii, insa poti impedica aparitia lor respectand indicatiile medicului stomatolog si avand o igiena orala riguroasa.
- Caderea implantului – daca acesta se misca, inseamna ca a fost pozitionat gresit sau ca nu este acceptat de organism.
- Afectarea sinusurilor – procedura de inserare poate afecta sinusurile, daca lungimea implantului este prea mare. In acest caz, este nevoie de retragerea lui si de recuperare, ce dureaza chiar si cateva luni.
- Ruperea implantului – aceasta situatie poate avea loc daca implantul este de proasta calitate sau daca inserarea lui a fost executata gresit.
Unul dintre avantajele implanturilor dentare este rezistenta foarte mare in timp, majoritatea acestora fiind inserate pe viata. Ceea ce nu stiu foarte multi este ca implantul propriu zis este doar radacina artificiala, confectionata din titan, care inlocuieste radacina dintelui si ca exista alte doua elemente care alcatuiesc rezultatul final: bontul protetic si coroana dentara.
Procedura poate fi repetata pentru fiecare dinte pierdut, chiar si pentru masele, beneficiarul bucurandu-se de un zambet frumos, indiferent de varsta. Pentru a pastra, insa, un aspect deosebit, este foarte important felul in care sunt ingrijitii dintii de-a lungul vietii, iar implanturile dentare nu fac exceptie!
Sursa foto: www.shutterstock.com