Un produs banal și cumva hilar la prima vedere, dar totodată indispensabil, hârtia igienică are o istorie cât se poate de lungă și bogată. Povestea apariției sale este una interesantă și, chiar dacă majoritatea oamenilor acordă atenție mai degrabă calității pentru un confort optim, acest produs de igienă personală are în spate o adevărată poveste. Iată așadar câteva lucruri pe care trebuie să le știi despre hârtia igienică:
1. A fost “inventată” de chinezi
În China Antică, hârtia era folosită ca material de împachetare sau de scris din secolul al II-lea înainte de Hristos, însă prima mențiune cu privire la folosirea sa pentru toaletă datează abia din secolul al VIII-lea după Hristos. Un învățat de la curtea imperială a scris despre utilizarea hârtiei în scopul igienei corporale. Mai târziu, în timpul dinastiei Tang, un călător arab a povestit la rândul său despre obiceiul chinezilor de a utiliza o hârtie specială pentru igiena personală.
2. Se producea din ingrediente vegetale
După ce s-a inventat tiparul, oamenii foloseau ziarele și cărțile pe post de hârtie igienică. Pentru a le cruța, inventatorul și întreprinzătorul american Joseph Gayetty a creat un produs destinat special toaletei în anul 1857. Acesta nu era realizat chiar din hârtie, ci din ingrediente vegetale, îmbibate cu extract de aloe vera.
3. Hârtia igienică modernă, creația a doi frați
Adevărații inventatori ai hârtiei igienice moderne sunt frații Clarence și Irvin Scott, care au popularizat ideea de a înfășura hârtia pe un cilindru în anul 1890. Aceștia au creat un lanț de distribuție către restaurante și hoteluri, însă au fost atât de rușinați de domeniul lor de activitate încât și-au asumat inovația abia în anul 1902.
4. Există trei tipuri de hârtie igienică
Hârtia igienică poate fi de trei tipuri: virgină, hârtie din bambus și hârtie reciclată. Pentru a alege tipul de hârtie igienică ce ți se potrivește trebuie să știi că primul este fabricat din lemn, fără adaos de hârtie reciclată, e mai moale și mai ieftin. Hârtia din bambus este considerată mai ecologică decât cea din lemn, mai ales că bambusul crește la loc după ce e tăiat fără să fie nevoie de replantarea lui. Varianta reciclată are un impact scăzut asupra mediului și se obține din hârtia utilizată, cea din oficii sau ziare, colectată și mixată cu apă fierbinte pentru a forma o pastă. Ulterior, este decolorată, uscată și transformată în hârtie igienică reciclată.
5. Americanii, cei mai mari consumatori de hârtie igienică
Acest obiect atât de important pentru igiena personală lipsește chiar și astăzi în unele țări ale lumii. La polul opus, cei mai mari consumatori de hârtie igienică sunt americanii, care folosesc 23 de kilograme pe cap de locuitor anual. În țările în curs de dezvoltare, piața este în creștere deoarece abia acum se descoperă cu adevărat hârtia igienică.
Deși pare imposibil de trăit fără hârtie igienică, acest produs a devenit o comoditate relativ recent, iar pentru unii oameni încă rămâne un mister.