Tipuri de centrale termice. Cum alegi modelul potrivit pentru un apartament?

Poziționare climatică a României ne permite să ne bucurăm de perioade calde și însorite însă în același timp ne permite și să ne delectăm cu frumusețile iernii. Totuși, iernile aduc cu ele și cerințe mari în ceea ce privește încălzirea locuințelor, iar centralele termice sunt unele dintre cele mai bune opțiuni. Află ce tip de centrala termică îți este necesară și cum te poate ajuta aceasta să te bucuri de mai mult confort în timpul iernii. 

Centrala termică pe gaz

Unele dintre cele mai cunoscute centrale termice de apartament sunt centralele pe gaz. Aceste tipuri de centrale folosesc gazul pentru realizarea proceselor de încălzire și necesită în consecință autorizație. 

Centralele pe gaz oferă un randament foarte bun și performanțe termice ridicate. Dincolo de investiția în centrala termică propriu zisă va trebui să ai în vedere și accesoriile specifice, cum ar fi tubulatura de evacuare a gazelor arse și racordurile pentru calorifere.

Centralele termice pe gaz necesită verificare la fiecare șase luni sau anual, pentru a se observa din timp eventuale deficiențe de funcționare. Este esențial să respecți toate normele de siguranță și să cunoști principalele și soluțiile pentru rezolvarea lor, precum de ce intra centrala pe avarie sau de ce se aud zgomote în interiorul centralei. Chiar și așa însă, comparativ cu centralele termice pe lemne, spre exemplu, ele oferă un grad mai mare de libertate din punct de vedere al mentenanței.  

Centrala termică pe lemne

În situațiile în care alimentarea cu gaz lipsește este necesar să găsești o soluție de încălzire independentă de aceasta. În acest caz se poate utiliza o centrală termică pe lemne sau peleți, soluția fiind la fel de eficientă din punct de vedere al randamentului termic. 

Deși centralele pe peleți sau lemne par a nu se potrivi în cadrul apartamentelor, există însă posibilități de montaj, în funcție de particularitățile locuinței. Practic, cel mai important aspect este acela de a construi traseul de evacuare a noxelor și de dispunere a tubulaturii spre exterior, iar acesta este de cele mai multe ori singurul impediment care ar putea determina imposibilitatea instalării. În cazurile în care evacuarea fumului nu se poate face în siguranță, atunci este necesară o altă soluție de încălzire. 

Centralele termice pe lemne îți oferă marele avantaj al folosirii unui combustibil natural, fără emisii poluante masive. 

Centralele termice pe lemne pot fi cu gazeificare sau cu ardere convențională, gazeificarea fiind, în mod cert, cea mai actuală soluție și mai eficientă deopotrivă. 

Centrala termică electrică

Centralele termice care sunt alimentate electric au un randament crescut și oferă o încălzire rapidă și eficientă a spațiilor. Totuși, costurile la energie pot fi uneori mari, iar acest lucru poate înseamna facturi mai mari. Există însă situații în care centralele electrice trebuie să fie folosite, cum ar fi, spre exemplu, cazul apartamentelor unde nu există racordare la gaze și nici posibilitatea de a folosi o centrală pe peleți. 

Centrale termice și sisteme de încălzire în pardoseală

Aceste tipuri de sisteme moderne de încălzire sunt deosebit de practice și nici nu necesită consumuri foarte mari de energie. Montarea lor este deosebit de facilă, iar la nivel de mentenanță aceasta se poate face cu ușurință cu ajutorul cutiei speciale în care sunt montate toate racordurile. Firește însă, pentru montaj și pentru punerea în funcțiune a unui astfel de sistem este necesar să apelezi la firme specializate în acest domeniu. 

Sistemele de încălzire în pardoseală pot crește temperatura la nivelul extremităților, însă nu vor putea încălzi un apartament la fel de bine precum o centrală termică. Din acest motiv se recomandă ca sistemele de încălzire în pardoseală să lucreze concomitent cu o centrală termică de apartament, indiferent de tipul acesteia. 

Aceste soluții sunt cele mai potrivite pentru a asigura încălzirea în interiorul unei locuințe, iar alegerea cade în sarcina fiecărui beneficiar în parte. Alegând în mod corect sistemul de încălzire, locuințele vor fi protejate, iar confortul termic va fi crescut.