Facturile pot constitui un motiv serios de îngrijorare, mai ales în contextul geopolitic actual. De aceea, trebuie să te pregătești pentru venirea iernii din timp, astfel încât să nu regreți deciziile luate acum atunci când citești suma scadentă. Totuși, asta nu înseamnă să stai în frig și să riști sănătatea, urmând să dai banii respectiv pe tratamente și pastile. Tu știi cum poți face să economisești energie termică, fără a sacrifica confortul propriu?
Iată 4 idei de economisire termică de luat în considerare iarna aceasta!
1. Temperatura termostatului
Primul pas în economisirea energiei termice este reglarea termostatului. Mulți oameni consideră că dacă pornesc termostatul la o temperatură mai mare, după care îl închid și redeschid când este iarăși frig în casă, economisesc enorm. Greșit! Acest obicei costă mult, deoarece centrala se luptă să izbândească, consumând mai mult decât ai crede. Secretul este să lași termostatul pornit constant, în cel mai friguros loc al casei, la o temperatură decentă, de 21 de grade. De asemenea, pe timpul nopții, poți scădea temperatura la chiar 19 grade, căci atunci corpul tău emană căldură și nu vei simți diferența.
2. Izolația locuinței
Secretul economisirii constă în menținerea căldurii în locuință pe o perioadă cât mai lungă, fără a exista pierderi. Acest lucru se poate face printr-o izolație corectă, bine lucrată, care să protejeze locuința la nivel înalt. Cel mai recomandat tip de izolație este cel din vată minerală, fiind garantat că aceasta va menține căldura din locuință, având o durată de viață și o rezistență îndelungată.
3. Încălzirea în pardoseală
Un mod de a economisi energie termică este instalarea unui sistem de încălzire în pardoseală. Investiția instalării va merita pe termen lung, întrucât consumul anual va fi extrem de mic, însă confortul va fi unul sporit. Podeaua are și ea un impact puternic asupra menținerii căldurii în locuința personală. Dacă optați pentru încălzirea în pardoseală, atunci aceasta ar beneficia cel mai tare de o podea de tip parchet dublu stratificat din stejar, care să optimizeze transferul termic. La valprestparchet.ro găsești parchet de diferite nuanțe și materiale de unde poți alege un model care să se integreze perfect în casa ta. Faptul că acesta este extrem de durabil și ușor de întreținut este un avantaj în plus, pe lângă cel al economisirii de energie termică.
4. Folosirea covoarelor
Deși poate părea un lucru prea banal, folosirea covoarelor în casă chiar are efect asupra nivelului de căldură din casă. Astfel, o locuință în care podeaua este acoperită de covoare va oferi mai mult confort și nu va necesita o temperatură atât de ridicată pentru ca cei din casă să se simtă bine.
Nu trebuie să îți fie frică de venirea iernii sau a facturilor ce vor urma, căci dacă te pregătești puțin înainte, vei avea la îndemână atât confortul propriu, cât și obiceiuri sănătoase de economisire a energiei. Analizează nevoile spațiului tău și ale familiei tale și alege ideile care și se potrivesc cel mai bine.
Sursa foto: pexels.com