Pana nu demult, procedurile stomatologice ofereau pacientilor care isi pierdeau unul sau mai multi dinti oportunitatea de a-i inlocui numai cu ajutorul procedurilor de protetica. Daca era vorba de mai multi dinti lipsa, acestia erau inlocuiti printr-o proteza dentara mobila, iar daca lipsea un singur dinte sau daca lipseau doi dinti la rand, medicul stomatolog opta pentru servicii de protetica fixa.
Acum exista o solutie suplimentara de inlocuire a dintilor lipsa, cate este, intr-adevar, mai costisitoare, insa care are mai putine efecte negative asupra dintilor de langa bresa edentata si care are succes pe termen lung.
Aceasta solutie poarta numele de implant dentar si poate fi realizata de un medic specialist implantolog. Din ce in ce mai multi pacienti opteaza pentru varianta implanturilor dentare pentru a inlocui dintii lipsa, atat din partea din fata, cat si din alte zone ale cavitatii bucale.
Ce presupune implantul dentar si care sunt beneficiile acestuia?
Implantul dentar este cea mai eficienta metoda de inlocuire a unui dinte care a cazut fie in urma unui accident, fie din cauza unor probleme stomatologice netratate la timp. Parodontoza este principala cauza a caderii dintilor, insa, cu siguranta, exista mult mai multe afectiuni care duc la aceasta problema.
Ca popor, romanii nu sunt foarte obisnuiti cu tehnicile moderne de igiena orala care pot fi indeplinite la domiciliu sau in cabinetele medicale, cum ar fi folosirea apei de gura, a atei dentare, a dusului bucal si efectuarea in mod regulat a detartrajului pentru a elimina tartrul si placa bacteriana acumulata. Din aceasta cauza, de cele mai multe ori asteapta pana cand este prea tarziu si medicii nu mai pot face nimic pentru a le salva dintii.
Implantul dentar presupune inlocuirea dintelui lipsa, de la radacina si pana la coroana. Radacina dintelui este inlocuita folosind un surub din titan sau din alt material bio-compatibil, printr-o procedura foarte simpla, care presupune taierea gingiei si introducerea implantului in maxilar. Dupa o perioada de cateva saptamani, in care se produce vindecarea, medicul specialist va decide atasarea de implant a bontului protetic si a coroanei dentare.
Implantul dentar este una dintre cele mai sigure si mai de lunga durata proceduri de inlocuire a dintilor cazuti. Acesta nu se rupe, nu provoaca alergii sau iritatii, nu necesita inlocuire si are o durata de viata de cateva decenii daca este bine intretinut.
In plus, implantul dentar reda pacientilor sansa de a zambi cu incredere, de a mesteca din nou mancarea in mod corect, de a-si imbunatati starea de sanatate si increderea in sine, deci, implicit, si calitatea vietii.
In plus, implanturile dentare reprezinta o solutie ideala atat pentru pacientii care sufera de edentatie partiala, cat si pentru cei care sufera de edentatie totala, din ce in ce mai multi pacienti varstnici renuntand la proteza dentara mobila si optand pentru implanturile dentare.
In concluzie, pacientii care nu stiu prea multe lucruri despre cum isi pot schimba viata in cateva luni gratie implanturilor dentare, trebuie sa se intereseze de beneficiile acestora, sa faca teste speciale si analize pentru a vedea daca sunt candidatii perfecti pentru aceste tehnici stomatologice de succes si sa ia legatura cu medicii specialisti Excedent, in vederea obtinerii unei programari pentru inceperea procedurilor inserarii unui implant dentar.