Schimbările climatice din ultimii ani au făcut ca seceta să fie un fenomen din ce în ce mai des întâlnit în România, iar efectele se simt în mod special în culturile agricole. Cele mai recente analize arată că aproximativ jumătate din terenurile care alcătuiesc suprafața agricolă a țării noastre se confruntă cu deficitul de umiditate.
În aceste condiții, utilizarea sistemelor de irigații moderne a devenit o necesitate, iar în acest articol îți vom arăta care sunt motivele pentru care orice fermier ar trebuie să apeleze la o astfel de soluție.
Udarea culturilor la momentul optim
Oricât de mult ți-ai dori, nu poți controla vremea pentru a programa ploile exact când culturile agricole au cea mai mare nevoie de apă. Chiar dacă nu este secetă, precipitațiile care cad la momentul nepotrivit nu te ajută foarte mult, spre deosebire de un sistem de irigații pe care îl poți pune în funcțiune oricând dorești.
Astfel, vei putea asigura necesarul de apă din sol pe toată durata perioadei vegetative, pentru a avea o productivitate sporită și o cultură rezistentă la boli și dăunători.
Investiție ușor de amortizat
Achiziția și instalarea unui sistem modern de irigații presupun o investiție importantă, însă poți face ușor rost de suma necesară contractând un credit pentru achiziția utilajelor agricole.
Ulterior, utilizarea sistemului de irigații va genera o serie de economii la îngrășăminte și produse de protecție a plantelor, iar cu banii pe care i-ai fi investit în aceste materiale îți poți achita mai ușor ratele la credit.
Udarea uniformă a culturilor
Un sistem de irigații modern asigură cantitatea necesară de apă pe toată suprafața culturilor. Nu vor exista diferențe în ceea ce privește gradul de umiditate a solului, plantele de cultură se vor dezvolta uniform, iar productivitatea poate fi îmbunătățită.
Cantitatea de apă poate fi permanent controlată, astfel încât fiecare zonă să beneficieze de cantitatea optimă în funcție de caracteristicile specifice și de nevoile plantelor.
Mai puține buruieni în culturi
Un alt avantaj al sistemelor de irigații constă în faptul că pot direcționa apa strict către rândurile pe care se află plantele de cultură. Spațiile dintre rânduri rămân uscate și astfel semințele de buruieni aflate în sol vor nu mai pot germina.
În acest mod, vor răsări mai puține buruieni în culturi, iar acestea vor fi mai ușor de eliminat, folosind o cantitate mai mică de erbicide.
Plante de cultură mai rezistente
Plantele care beneficiază de apă suficientă dezvoltă un grad mai mare de rezistență în fața bolilor și dăunătorilor, însă aceasta nu înseamnă că nu mai au nevoie de tratamente fitosanitare.
Insecticidele și fungicidele se aplică sub formă de soluții cu care se stropesc plantele in diferite faze ale culturii. Aceste soluții trebuie să rămână o vreme pe suprafața plantelor pentru a fi absorbite sau pentru a le proteja la exterior, fără a fi „spălate” de ploaie sau în timp ce sunt udate culturile.
Un sistem de irigații modern poate uda plantele doar la baza rădăcinii, astfel că apa ajunge în pământ fără a atinge părțile aeriene, lăsând soluțiile fitosanitare să-și facă efectul. În plus, udând plantele direct la rădăcină, sunt prevenite anumite boli pentru care umiditatea excesivă este factor favorizant.
Economie de timp
Dacă folosești un sistem de irigații modern, vei avea mai mult timp pentru alte lucrări, întrucât un astfel de sistem se ocupă singur de udarea culturilor. Acesta poate fi programat să pornească și să se oprească automat la anumite intervale, iar fermierul are și posibilitatea de a regla volumul de apă distribuit în acest timp.
În concluzie un sistem modern de irigații este investiție pe cate trebuie să o facă orice fermier care își dorește culturi cu o productivitate sporită, care necesită un consum mai mic de îngrășăminte și produse fitosanitare.