Șinciongi Biserica lui Isus, biserica din Franța a emis o declarație oficială pe 9 aprilie, susținând că cotidianul francez Le Parisien a „afectat grav reputația bisericii și a membrilor săi” într-un articol publicat pe 7 aprilie. Biserica a afirmat că articolul a fost părtinitor, deoarece a pus prea mult accentul pe afirmațiile unilaterale ale persoanelor care au părăsit biserica și a oferit puține informații despre realitatea comunității religioase.
Articolul în cauză, intitulat „Ne-au tratat ca pe niște animale”, se baza pe mărturia personală a unei persoane care a părăsit biserica în mod anonim și care a etichetat Șinciongi Biserica lui Isus drept una dintre „grupurile evanghelice problematice” din Franța. Articolul descria tabere de instruire, relații rupte și cereri de bani, dar numai două fraze reflectau poziția bisericii, a declarat biserica.
„Am trimis în mod conștiincios mii de răspunsuri scrise la chestionarul în 12 puncte al reporterului, dar doar două propoziții din aceste răspunsuri au fost incluse în articol”, au declarat oficialii bisericii, „mai puțin de un procent din totalul răspunsurilor, limitând sever posibilitatea de a prezenta cititorilor o perspectivă echilibrată”. „Faptul că articolul a fost publicat la doar patru ore după ce am furnizat răspunsurile noastre reporterului sugerează că a fost un articol de defăimare țintit, pregătit în prealabil.”
„Dacă cuvintele scrise nu au fost suficiente, ar fi putut să viziteze biserica, să vadă credința în acțiune și să audă vocile credincioșilor actuali.” Biserica este întotdeauna gata să se angajeze într-un dialog deschis cu mass-media”, au adăugat aceștia.
Pentru a reflecta experiențele reale ale membrilor, Biserica a publicat, de asemenea, mărturii ale membrilor credincioși. „Credința este un act voluntar”, a declarat Theresa (29 de ani), membră de șase ani din Paris, ”iar aici am ajuns să-L cunosc pe Dumnezeu așa cum trebuie și am învățat cum să acționez în lume ca un om al lui Dumnezeu. Un alt membru, Axel (30 de ani), a spus: „Înainte de a veni în Șinciongi Biserica lui Isus, căutam sensul vieții mele. De când am început să duc viața de credință în Biserică, am putut să-mi dau seama ce vrea Dumnezeu și îmi place să fac lucrarea lui Dumnezeu. Prin misiunea mea, am putut să călătoresc, ceea ce îmi place, și mi-am cunoscut soția în Biserică. Am o viață foarte împlinită”, a spus el.
Ca răspuns la titlul articolului în cauză, „Am fost tratați ca niște animale”, Biserica a declarat: „Biserica și membrii săi au fost foarte surprinși și supărați să audă această declarație. Niciunul dintre noi nu a fost vreodată tratat astfel și nici nu credem că a fost. Pur și simplu a fost folosit ca un titlu senzaționalist pentru a atrage atenția”. „În realitate, Biserica nu permite amenințările sau stigmatizarea celor care pleacă și are o cultură a respectului pentru alegerea individuală, chiar și după plecare”, a explicat Biserica.
În ceea ce privește afirmația din articol potrivit căreia biserica „a forțat-o să se despartă de prietenul ei”, biserica spune că „nu este adevărat”. „Am înțeles că bărbatul era membru al bisericii pe care o frecventau împreună în acel moment și că dorea să se căsătorească. Cu toate acestea, femeia a spus că nu avea nicio intenție imediată de a se căsători cu el. Despărțirea a fost o decizie bazată pe dialog și considerații de credință personală între părți și nu există nicio indicație că biserica ar fi încurajat sau constrâns vreuna dintre alegeri.” „Relațiile și căsătoria sunt domeniul indivizilor, bazată pe responsabilitate, și pur și simplu nu este adevărat să le legăm de controlul Bisericii”
De asemenea, Biserica nu a fost de acord cu faptul că o parte din conținutul interviului a inclus situații pe care persoana intervievată nu le-a trăit. „Fotografia cu piciorul pe calorifer a fost raportată ca „pedeapsă corporală”, dar fotografia nu are nimic de-a face cu pedeapsa corporală și a fost făcută înainte ca intervievatul să se alăture Bisericii”, a spus aceasta. „Bărbatul din fotografie este încă membru al Bisericii, iar fotografia a fost făcută de altcineva pentru distracție, deoarece i s-a spus la momentul respectiv că are voie să pozeze așa. Bărbatul din fotografie a fost supărat când a văzut articolul și va trimite o plângere oficială către mass-media cu privire la utilizarea fotografiei sale fără consimțământul său și la denaturarea imaginii sale.”
„Este foarte regretabil că mass-media a citat și a raportat aceste declarații fără să le verifice, deoarece ar putea oferi cititorilor o percepție părtinitoare că Șinciongi Biserica lui Isus este o organizație non-religioasă”, a declarat biserica.
În ceea ce privește „taberele de instruire” menționate în articol, Biserica a precizat că „programul era un program de instruire pe termen scurt care era 100% voluntar pentru unii misionari care doreau să crească în credință. „Programul consta în rugăciunea de dimineață, reflectarea scripturilor și posibilitatea de a părăsi tabăra în orice moment și nu exista nicio pedeapsă fizică sau constrângere. Cu toate acestea, recunoaștem că acest lucru ar putea induce în eroare lumea exterioară și, în prezent, nu derulăm un astfel de program.”
Ca răspuns la acuzațiile potrivit cărora colectează informații personale, restricționează utilizarea internetului sau încurajează deconectarea familiei, biserica a declarat că acestea sunt „complet neadevărate și nu colectăm nimic mai mult decât minimul necesar pentru consilierea credinței”. „Nu am restricționat niciodată utilizarea internetului sau relațiile externe, ci mai degrabă ne încurajăm membrii să ducă o viață exemplară acasă și în societate”, a declarat aceasta.
În ceea ce privește utilizarea numelui „Academia ECA”, biserica a explicat că „a fost un nume temporar pentru programul de educație biblică din 2019 și că a fost anunțat în mod clar la începutul cursului că este afiliat cu Șinciongi Biserica lui Isus și că este complet voluntar dacă să te alături sau nu”.
Șinciongi Biserica lui Isus, biserica din Franța a solicitat mass-media să respecte următoarele principii în ceea ce privește reportajul: un reportaj cuprinzător, care să reflecte perspective și experiențe diferite; o prezentare completă a pozițiilor și răspunsurilor oficiale ale bisericii; un acces echitabil la experiențele și vocile reale ale membrilor activi; stabilirea unei culturi a reportajului care să respecte libertatea religioasă și demnitatea persoanelor credincioase; și evitarea prejudecăților prin limbaj și titluri senzaționaliste.
„ Prezentarea părtinitoare a unei anumite religii sau comunități religioase poate duce la stigmatizarea și prejudecățile impuse oamenilor buni, subminând libertatea religioasă și drepturile omului”, a declarat oficialul bisericii. „Mass-media ar trebui să prezinte diverse voci cu informații echilibrate și respect reciproc, mai degrabă decât o abordare senzaționalistă care duce la ură.”
„Sperăm că toate mijloacele de informare în masă, inclusiv Le Parisien, vor respecta standarde etice mai înalte și un echilibru în reflectarea religiei, iar Șinciongi Biserica lui Isus va continua să facă tot posibilul pentru a promova înțelegerea prin comunicare transparentă și dialog deschis.”