Testele și examenele sunt etape dificile, atât pentru copii cât și pentru părinți. Din fericire, există modalități prin care stresul cauzat de examene și teste poate fi diminuat. În acest articol îți explicăm cum poți face asta.
Cel mai important este să te asiguri că recunoști semnele de stres la copilul tău:
- iși face griji prea multe;
- este tensionat;
- are dureri de cap și de stomac;
- nu doarme suficient;
- este iritat;
- nu are poftă de mâncare sau dimpotrivă, mănâncă mai mult decât în mod normal;
- nu mai este interesat de lucrurile de care se bucura înainte;
- nu mai are o gândire pozitivă;
- este lipsit de încredere în el și în viitor.
Acestea sunt semne ca are nevoie de ajutor și susținere.
Cum îți susții copilul în perioada examenelor
Asigură-te că mănâncă bine
Dieta echilibrată este vitală pentru sănătatea copilului și-l ajută să se simtă bine în perioada examenelor. Se crede că alimentele cu grăsimi și băuturile cu conținut ridicat de zahăr și cofeină, dulciurile, ciocolata, burgherii, chipsurile îi fac pe copii hiperactivi, si iritabili. Încurajează-ți copilul să opteze pentru gustări sănătoase.
Ajută-l să doarmă suficient
Somnul bun îmbunătățește gândirea și concentrarea. Adolescenții au nevoie de 8-10 ore de somn pe noapte. Somnul aduce mai multe beneficii decât învățatul în ultimele ore înaintea unui examen.
Păstrează-ți calmul
Nu te impacienta, chiar dacă nu are timp să-și facă patul sau să-și facă ordine în cameră. Examenele nu durează prea mult.
Asigură-te că are un loc confortabil pentru studiu
Dacă poți, ajută-l să revizuiască materia, faceți împreună un program de recapitulare.
Încurajeaza mișcarea în perioada examenelor
Sportul în perioada examenelor este o idee bună, limpezește mintea și diminuează stresul. Încurajează-l să meargă pe bicicletă, să practice înotul, fotbalul, să danseze.
Vorbește cu el despre emoțiile examenului
Vorbește cu el despre stres, amintește-i că este normal să fie anxios și preocupat. Nervozitatea este o reacție normală în preajma examenului, ideal ar fi să folosească această nervozitate la ceva bine. Ajută-l pe copil să-și înfrunte temerile, în loc să le evite. Încurajează-l se gândească la ceea ce știe și la timpul pe care l-a utilizat învățând pentru a-l ajuta să fie mai încrezător. Fii liniștit, încrezător și pozitiv. Spune-i că ai încredere în el. Chiar dacă înregistrează un eșec nu este sfârșitul lumii, un examen poate fi întotdeauna reluat.
După fiecare examen încurajează-l să vorbească cu tine. Discutați despre ce a mers bine mai degrabă decât să discutați despre ce a mers rău. De asemenea, concentrați-vă pe următorul examen în loc să pierdeți timp pe un lucru care nu mai poate fi schimbat. Nu uita să folosești platforma online de teste educaționale pentru a-l ajuta să fie mai bine pregătit la materiile examenului.
Evitați discuțiile în contradictoriu
Motivul este simplu, copilul trebuie să se concentreze pe examen și pe studiu, nu pe discuțiile în contradictoriu cu adulții. Examenele sunt un efort de echipă, iar familia trebuie să fie unită și să se asigure că toate energiile sunt focalizate pentru această sarcină.
Nu-l împovăra cu alte probleme
Orice problemă sau situație poate aștepta pentru după examen. Copilul trebuie să fie calm și să nu fie preocupat decât de ceea ce știe. Cu atât mai mult nu are nevoie să știe că părinții au emoții sau nu au încredere în el.
Ține-l departe de atracțiile digitale
Poate ajuta dacă instalezi controale parentale pe dispozitivele copilului, astfel încât să te asiguri că se ține departe de distrageri și se concentrează doar pe studiu.
Fii întotdeauna disponibil pentru el
Trebuie să-ți faci timp pentru copilul tău, mai ales în perioada competițiilor școlare și a examenelor. Asigură-te că el știe că poate conta pe tine. Uneori, chiar și simpla prezență ajută.
Sărbătorește încheierea examenelor
Chiar dacă rezultatele nu au fost cele pe care le-ai fi dorit, nu lăsa să se vadă asta, încurajează-l că data viitoare va fi mai bine. Sărbătoriți sfârșitul examenelor, fie printr-o masă în oraș, o activitate pe care o faceți împreună sau orice altceva își dorește el.
Aceste recomandări ajută nu numai în preajma unor examene, dar și pentru o mai bună comunicare între copil și părinte.