Rolul vitaminei D în susținerea sănătății sistemului imunitar

Organismul uman are nevoie de vitamina D din diverse motive. Este un nutrient esențial care contribuie la o serie de funcții cheie, cum ar fi absorbția atât a calciului, cât și a fosforului. De asemenea, vitamina D este esențială pentru sistemul imunitar.

Există mai multe tipuri de vitamina D. Pentru organismul uman, însă, cele mai importante forme de vitamina D sunt vitamina D3 (sau colecalciferol) și vitamina D2 (sau ergocalciferol).

Un număr mare de dovezi științifice arată că vitamina D are un impact important asupra sistemului imunitar și ajută la susținerea sănătății sistemice. Vitamina D funcționează ca un stimulator al sistemului imunitar, motiv pentru care deficitul de vitamina D poate provoca tulburări ale sistemului imunitar și poate crește riscul de infecții. Vitamina D nu este doar un nutrient, ci și un hormon cu receptori în aproape fiecare celulă și țesut al corpului. Cercetările au corelat nivelul de vitamina D cu peste 53 de afecțiuni, de la Alzheimer, cancer, scleroză multiplă, osteoporoză, diabet, până la depresie și COVID-19. Se estimează că aproximativ 3% din genomul uman este reglat de sistemul endocrin al vitaminei D și peste 1000 de gene din corpul uman sunt influențate.

Multe boli, cum ar fi gripa, sunt specifice iernii. Unii cercetători emit ipoteza că această sezonalitate poate avea legătură cu reducerea expunerii la soare în timpul lunilor de iarnă. În climatele nordice, între noiembrie și martie, vitamina D nu poate fi obținută prin expunerea la soare. În aceste luni, unghiul soarelui împiedică cele mai multe raze UVB să treacă prin atmosferă și, prin urmare, să ajungă la piele pentru a stimula producția de vitamina D. Ca urmare, nivelul de vitamina D scade considerabil în timpul iernii.

Cum întărește vitamina D sistemul imunitar?

Vitamina D este implicată în imunitate prin mai multe mecanisme și joacă un rol în reglarea răspunsului imun înnăscut și adaptiv din organism. Vitamina D are un impact asupra sănătății imune prin interacțiunea cu receptorii de vitamina D pe celulele imune înnăscute din întregul corp. Imunitatea înnăscută este prima linie de apărare nespecifică a organismului împotriva agenților patogeni străini.

Vitamina D întărește imunitatea și ajută la combaterea infecțiilor prin reglarea activității celulelor imunitare care provoacă răspunsuri antivirale. Vitamina D se leagă de receptorii de pe celulele imune, cum ar fi neutrofilele, macrofagele și celulele natural killer. Vitamina D stimulează aceste celule să producă peptide cu proprietăți antivirale care apără organismul împotriva agenților patogeni străini.

Vitamina D acționează ca un modulator al sistemului imunitar prin suprimarea inflamației asociate atât cu răspunsul imun înnăscut, cât și cu cel adaptiv. Ca răspuns la agenții patogeni străini, sistemul imunitar eliberează mici proteine ​​numite citokine, care declanșează un răspuns imunitar pentru a ajuta la combaterea virusului. Uneori, acest răspuns la infecție devine excesiv și sunt eliberate cantități excesive de citokine. Aceasta este cunoscută ca “furtună de citokine” și poate provoca hiperinflamație. Această inflamație poate afecta organele din întregul corp, ducând la leziuni pulmonare, sindrom de detresă respiratorie acută, insuficiență renală și, în cele din urmă, deces.

Beneficiile vitaminei D pentru sistemul imunitar

Multe studii au analizat rolul vitaminei D în imunitatea împotriva infecțiilor respiratorii. Mai multe studii au concluzionat că suplimentele cu vitamina D au redus semnificativ riscul de infecție acută a tractului respirator. Un alt studiu care analizează impactul vitaminei D asupra funcției respiratorii a constatat că fiecare creștere cu 10 nM/L a nivelului sanguin de vitamina D a redus riscul de infecție respiratorie cu 7%.

Cercetările au mai descoperit că vitamina D întărește imunitatea împotriva gripei și răcelilor. Deficitul de vitamina D este mai răspândit în timpul iernii, când sezonul de răceală și gripă atinge vârful. Studiile clinice au demonstrat că îmbunătățirea nivelului de vitamina D poate reduce numărul cazurilor de gripă.

Cercetările arată că nivelul scăzut de vitamina D crește riscul de afecțiuni autoimune, cum ar fi scleroza multiplă, artrita reumatoidă, diabetul zaharat și bolile inflamatorii intestinale. Persoanele are au aceste afecțiuni au adesea niveluri scăzute de vitamina D. Studiile au sugerat că deficiența de vitamina D poate contribui atât la dezvoltarea, cât și la severitatea acestor afecțiuni.

Cercetările de corelație timpurii sugerează puternic o legătură între nivelul de vitamina D și riscul și severitatea rezultatelor coronavirusului. Într-un studiu, cercetătorii au descoperit că pacienții cu vârsta peste 40 de ani aveau un risc cu 51,5% mai mic să moară din cauza COVID-19 dacă aveau un nivel suficient de vitamina D (cel puțin 30 ng/mL).

Vitamina D și sistemul imunitar

Sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina doza exactă de vitamina D necesară pentru a stimula funcția sistemului imunitar.

Aportul dietetic recomandat de specialiști pentru vitamina D este de 600 de unități internaționale (UI) pe zi. Această recomandare se bazează pe ceea ce este necesar pentru a preveni rahitismul și osteoporoza, nu pe ce este necesar pentru a susține sistemul imunitar. Mulți cercetători nu sunt de acord cu această recomandare și spun că această doză recomandată de institutele de medicină nu este suficientă pentru a preveni deficiența sau pentru a sprijini sănătatea oaselor. În general, 4.000 UI sau 2.000 UI este considerată o doză sigură, atâta timp cât valorile din sânge sunt monitorizate. Este important ca oamenii să evite dozele excesive de vitamina D. Un nivel prea mare de vitamina D poate crește nivelul de calciu din sânge, lucru care poate avea consecințe potențial periculoase.

Care sunt cele mai bune surse de vitamina D?

Mulți oameni se confruntă cu deficit de vitamina D, deoarece nu sunt siguri cum să obțină un nivel suficient în fiecare zi. Există trei surse cheie de vitamina D:

  • expunerea la lumina soarelui
  • sursele alimentare

suplimentele cu vitamina D