Relatia dintre consumul de carne si sanatate este foarte complexa si trebuie analizata in detaliu, acordand o atentie deosebita diferentelor relevante care caracterizeaza efectele diferitelor tipuri de carne.
Un continut variabil, dar moderat de energie, proteine foarte digerabile (cu niveluri scazute de colagen) de buna calitate nutritiva, lipide nesaturate (gasite in principal in pielita), vitamine din grupul B (in principal tiamina, vitamina B6 si acid pantotenic) si mineralele (precum fierul, zincul si cuprul) fac din carnea de pasare o hrana extrem de sanatoasa.
Studiile epidemiologice efectuate in intreaga lume, pe reprezentanti ai unor populatii foarte diverse, cu diferite preferinte alimentare si obiceiuri nutritionale, furnizeaza informatii solide despre asocierea consumului de carne de pui de casa cu o dieta echilibrata si o buna stare de sanatate. Consumul de carne de pasare, ca parte a unei diete bogate in legume, este asociata cu o reducere a riscului de dezvoltare a excesului de greutate si a obezitatii, a bolilor cardiovasculare si a diabetului zaharat de tip 2.
De asemenea, carnea alba (in special, cea de pui de curte) este considerata benefica pentru a reduce riscul de cancer. Beneficiile carnii de pasare asupra organismului uman au fost, de asemenea, recunoscute de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), care considera ca acest aliment disponibil pe scara larga si relativ ieftin este deosebit de util in tarile in curs de dezvoltare, unde poate contribui la depasirea deficitului de substante nutritive esentiale.
In plus, consumul de carne de pasare contribuie, totodata, la calitatea generala a dietei in anumite conditii specifice si varste (inainte de conceperea unui copil, in timpul sarcinii si pana la sfarsitul alaptarii, in timpul cresterii si la varsta inaintata) si este potrivit pentru cei care au nevoie de mai multe calorii si proteine.
Cand se masoara relatia dintre alimentatie si sanatate, alimentele de origine animala (si in special carnea) sunt evaluate, de obicei, intr-o maniera generala: perceptia publica este ca aceste alimente au efect daunator asupra organismului. Cu toate acestea, diferite aspecte ale acestei relatii merita sa fie analizate in detaliu, in special diferentele relevante ale diferitelor tipuri de carne asupra sanatatii. Literatura de specialitate axata pe carnea de pasare a identificat multe aspecte pozitive, din punct de vedere nutritional, asociate consumului sau regulat.
Trebuie sa stiti ca, potrivit studiilor, calitatea grasimilor animale si cantitatile de nutrienti din carnea pe care o consumam depind in mare masura de alimentatia animalului sau de modelul sau genetic. S-a dovedit ca recentele tehnici agricole ecologice influenteaza anumite aspecte compozitionale ale carnii (in special carnea de pasare ). Modul in care este preparata si incalzita carnea, are de obicei, doar efecte minime asupra profilului nutritional al carnii, care corespunde in cea mai mare parte concentratiei nutrientilor (inclusiv grasimilor) si scaderii continutului de apa.