Grecia este una dintre cele mai frumoase destinații însorite din Europa, cu plaje fine și ape turcoaz, o cultură impresionantă și localnici primitori. Una dintre insulele de top din această țară este Creta, cu o istorie încărcată de mister și legende, pe care te încurajăm să le descoperi din rândurile următoare.
Pășește pe urmele zeilor cretani, lasă-te pierdut prin labirintul Minotaurului și zboară alături de eroi grecești spre o destinație de top, în care trebuie să ajungi măcar odată în viață!
Peștera lui Zeus
Legendele grecești ne spun că Zeus, cel mai important dintre zeii Olimpului, s-ar fi născut pe insula Creta. După ce i-a dat naștere, mama sa, Rhea, l-a ascuns într-o peșteră, pentru a nu fi înghițit de viu de tatăl lui, Cronos – zeul timpului.
Acolo, el ar fi fost crescut de capra Amalthea, până ce a devenit destul de puternic să-și înfrunte tatăl și să devină, astfel, cel mai temut dintre zei.
Deși peștera cu pricina rămâne o enigmă, istoricii greci ne spun că localizarea acesteia era undeva prin jurul orașului Heraklion, Creta. Astfel, două dintre cele mai vizitate peșteri sunt Ideon Andron și Dikteon Andron.
La vest și est de capitala insulei, una în direcția celeilalte, ambele peșteri stau mărturie trecerii timpului. Adevărate lăcașuri de cult în antichitate, ele sunt în prezent obiective turistice de neratat.
Gemenii Apollo și Artemis
Una dintre legendele grecești plasează insula Creta drept locul de naștere a doi zei gemeni: Apollo – zeul soarelui și al muzicii și Artemis – zeița vânătorii și a lunii. Ei erau copiii lui Zeus și Leto, fiica titanului Keos.
Arheologii au descoperit la Aptera, un antic orășel din estul Cretei, statui ce întruchipează divinii frați, semn că erau, într-adevăr, zei importanți pentru locuitorii de pe insulă. Cei pasionați le pot admira în cadrul colecțiilor permanente ale Muzeului de Arheologie din Chania.
Labirintul Minotaurului
Pe insula Creta se spune că ar fi domnit un mare rege, pe numele său – Minos, fiul lui Zeus și al Europei. Dorindu-și supremația, cere sprijinul lui Poseidon, zeul mării, care îi oferă în dar un taur, simbol al ajutorului divin.
Pasiphae, soția lui Minos, se îndrăgostește de taur, iar din relația lor rezultă o ciudată creatură – Minotaurul. Regele află și capturează monstrul, jumătate om și jumătate taur, pe care îl închide într-un labirint al palatului, creat de arhitectul Dedal.
Se presupune că Minos domnea în palatul din Knossos, ruinele lui fiind astăzi un obiectiv turistic încărcat de mister și legende.
Firul Ariadnei
Ariadna era fiica legitimă a regelui Minos și a soției sale, însărcinată de acesta cu paza labirintului. Pentru hrana Minotaurului, 7 băieți și 7 fete din Atena, care fusese învinsă în război, erau sacrificați anual.
Când a venit rândul lui Tezeu, Ariadna, îndrăgostită de el, l-a ajutat să scape din labirint, dându-i, la sfatul lui Dedal, un ghem de ață și o sabie. Astfel, Tezeu nu s-a rătăcit, a ucis monstrul și s-a întors la iubita sa, cei doi fugind apoi de pe insulă.
Icar și Dedal
Dedal a fost pedepsit de către regele Minos pentru complicitatea lui, fiind închis, împreună cu fiul său, în faimosul labirint din Knossos. Arhitect iscusit, acesta a creat aripi din pene și ceară.
Cei doi au reușit să scape luându-și zborul, însă Icar, neascultând de tatăl său, s-a apropiat prea mult de soare și ceara de pe aripile sale s-a topit. El s-a prăbușit pe un petic de pământ ce i-a luat numele, astăzi insula Icaria.
Vizitează și tu Creta, tărâm al legendelor grecești. Te vei bucura de cele mai frumoase plaje și peisaje și vei experimenta o vacanță pe gustul zeilor!