Osciloscopul – ce este și la ce servește?

Un osciloscop este un instrument electronic care convertește semnalele electrice (în principal tensiunea) în urme vizibile pe ecran / afișaj. Cu alte cuvinte, transformă electricitatea în lumină.

Aceste instrumente trasează dinamic semnale electrice variabile în timp în două dimensiuni. Tensiunea este reprezentată pe axa „Y” (sau verticală), iar timpul este reprezentat pe axa „X” (sau orizontală). Graficul de tensiune rezultat în funcție de timp arată o „imagine” a semnalului de intrare și este denumit de obicei „formă de undă”. Ca și caracteristică de modificare a intrării, poți afișa actualizări continue / dinamice ale formei de undă reprezentate pe ecranul osciloscopului.

Osciloscoapele sunt principalul instrument folosit de inginerii electronici pentru a testa și verifica proiectele. Acest instrument este, de asemenea, instrumentul principal folosit în laboratoarele electrice și fizice.

Osciloscoapele au multe nume diferite, dar cel mai comun termen pentru un osciloscop este „scop”. De asemenea, poți întâlni numele „DSO” (osciloscop de stocare digitală). Osciloscoapele vechi sunt denumite de obicei „osciloscoape analogice”. Uneori vei auzi termenul „MSO” (osciloscop cu semnal mixt), care înseamnă osciloscop cu semnal mixt. Un MSO este practic un DSO cu canale de analiză logică suplimentare.

Pentru ce este utilizat un osciloscop?

Scopul principal al unui osciloscop este de a obține o reprezentare vizuală exactă a unui semnal electric. Din acest motiv, integritatea semnalului este foarte importantă. Integritatea semnalului se referă la capacitatea osciloscopului de a reconstrui forma de undă pentru a fi o reprezentare exactă a semnalului original.

Un osciloscop cu integritate scăzută a semnalului este inutil, deoarece este inutil să testezi pe un semnal care arată diferit de semnalul original. Cu toate acestea, este important să îți amintești că forma de undă dintr-un osciloscop nu va fi niciodată o reprezentare identică a semnalului real, oricât de bun ar fi osciloscopul. Acest lucru se datorează faptului că atunci când conectezi un osciloscop la un circuit, osciloscopul devine parte a circuitului. Cu alte cuvinte, există unele efecte de încărcare.

Există multe tipuri diferite de osciloscoape, iar al tău poate fi complet diferit. Chiar și așa, există câteva caracteristici de bază pe care le au majoritatea osciloscoapelor. Panoul frontal al majorității modelelor poate fi împărțit în mai multe secțiuni de bază: intrări de canale, afișaj, butoane pentru ajustări verticale și orizontale și ajustări ale nivelului declanșatorului. Dacă osciloscopul tău nu are un sistem de operare bazat pe Microsoft Windows, acesta va avea probabil un set de taste pentru controlul meniului pe ecran.