Aparatul locomotor, alcătuit din oase, articulații, tendoane și mușchi, este extrem de important pentru corpul uman. El este cel care ne oferă posibilitatea de a ne mișca, iar problemele de sănătate care îl pot afecta trebuie gestionate cât mai eficient. Află care sunt afecțiunile cele mai comune, cânt este nevoie de intervenții chirurgicale și cum alegi cel mai bun spital de ortopedie și chirurgie plastică.
Ce este ortopedia?
Ortopedia este acea ramură a medicinei care se ocupă cu studiul și tratamentul bolilor și deformărilor sistemului osos, al articulațiilor, ligamentelor, tendoanelor și mușchilor. În unele cazuri e vorba de situații existente din naștere, în timp ce alți pacienți suferă de anumite afecțiuni sau au trecut printr-un accident.
Lista celor mai întâlnite probleme include:
- diformități ale oaselor;
- fracturi;
- entorse;
- dureri articulare și artrită;
- leziuni ale tendoanelor sau ligamentelor;
- sindromul de tunel carpian;
- infecții ale oaselor;
- dislocarea umărului sau a rotulei;
- rigiditatea cotului;
- hernia de disc;
- scolioza;
- leziuni ale măduvei spinării;
- tumori
Pentru diagnosticarea afecțiunilor se recomandă radiografia, tomografia computerizată (CT), scanarea prin rezonanță magnetică (RMN), artrograma sau discograma. După identificarea bolii, se poate apela la diverse tratamente nechirurgicale, precum:
- imobilizarea prin ghips sau orteze și repaus;
- tratamente medicamentoase, inclusiv injecțiile cu cortizon (un tip de hormon steroid care reduce inflamația);
- fizioterapia (care poate include masaj, drenaj limfatic, electrostimulare, terapie cu laser etc);
- kinetoterapia (gimnastică de recuperare cu exerciții specifice)
Când este necesară chirurgia plastică?
Intervențiile chirurgicale sunt necesare pentru corectarea anumitor deformări, dar și pentru a restabili funcția pierdută în urma unor accidente sau din cauza unei boli. Se tratează un număr mare de afecțiuni, printre care cele legate de:
- articulația șoldului, a genunchiului, a umărului;
- afecțiuni ale coloanei vertebrale (scolioză, cifoză, hernie de disc);
- diformități ale membrelor;
- fracturi;
- luxații;
- leziuni ale ligamentelor;
- osteomielita (o boală care se manifestă prin inflamarea oaselor și a măduvei);
- poliomielita (o boală infecțioasă care produce leziuni în substanța cenușie a măduvei spinării);
- ruptura de tendon;
- tuberculoza osteo-articulară (o formă secundară a tuberculozei, unde infecția este localizată la nivelul oaselor și al articulațiilor);
- tumori osoase
În funcție de situație, se poate apela la proceduri de reparare a cartilajului, fuziune articulară, artroplastie, reconstrucții ligamentare, repararea tendoanelor rupte, îngrijirea fracturilor, ameliorarea presiunii asupra nervilor, îndepărtarea unei porțiuni a unui disc intervertebral care provoacă durere, amputare etc. Desigur, există și proceduri minim invazive, care se realizează prin incizii de dimensiuni reduse, timpul de recuperare fiind mai scurt.
Cum alegi cel mai bun spital de ortopedie și chirurgie plastică?
Indiferent de cauza problemei tale sau a unei persoane dragi, procesul de vindecare trebuie efectuat în cele mai bune condiții. Dacă ești în căutarea unui spital de ortopedie și chirurgie plastică, criteriile de care trebuie să ții cont în alegerea acestuia țin de serviciile oferite, dar și de profesionalismul medicilor. Astfel, e bine să alegi un spital cu servicii integrate, oferite într-un singur loc. Atunci când consultațiile, imagistica, radiologia, tratamentele, intervențiile chirurgicale și recuperarea au loc în aceeași clădire, organizarea este mai simplă. De asemenea, tratamentele oferite trebuie să fie personalizate în funcție de afecțiune, de obiceiurile pacientului și de nevoile medicale specifice.
În același timp, vrei să te asiguri că ești pe mâini bune. Optează pentru un spital unde lucrează medici de renume, care ies în evidență nu doar prin experiență, ci și prin modul în care se comportă. Doctorii buni au răbdare, sunt amabili și știu cum să explice situația astfel încât pacientul să se simtă cât mai confortabil – la fel și personalul medical auxiliar.