Lentilele de contact şi ochelarii de vedere sunt instrumente medicale ce corectează vederea. Aceste dispozitive sunt soluții confortabile care îmbunătăţesc sănătatea şi stilul de viaţă. Totuși cu numărul mare de opțiuni existente pe piață, selectarea celor mai bune variante poate fi dificilă. Să descoperim care sunt avantajele şi dezavantajele acestora.
Ochelari de vedere avantaje şi dezavantaje
Ochelarii de vedere sunt instrumente medicale ce corectează anumite vicii de refracţie, precum miopia, hipermetropia, astigmatismul, presbiopia. Totodată ochelarii sunt instrumente de protejare a ochilor, multe modele fiind prevăzute cu filtre de absorbție a luminii albastre, care după cum se știe este nociva pentru ochi.
Beneficiile ochelarilor pentru sănătate sunt numeroase, însă aceștia trebuie corect selectați împreună cu medicul oftalmolog şi tehnicianul optrimetriolog. Ochelarii de vedere nu doar că corectează problemele de vedere, dar acţionează ca o barieră împotriva vântului, a particulelor dăunătoare din atmosferă şi a radiaţiilor UV. Totuși avantajele acestora instrumente nu se opresc aici, acestea venind şi cu beneficii estetice deosebite. Ramele montate pe ochelari pot îmbunătăți aspectul, fiind accesorii care completează ținute deosebite. Cei ce aleg rame ochelari de vedere cat eye pot crea un look şarmant, pe când cei ce optează pentru variante clasice, pot crea imagini profesionale impecabile.
Dacă vorbim de avantaje, spunem şi durabilitate. Cei ce aleg variante cu rame ochelari de vedere metalice sau realizate din titan, silicon, metale prețioase ori plastic special se pot bucura de utilizare îndelungată, economisind astfel sume importante de bani.
Dezavantajele acestora sunt destul de puține. O pereche de ochelari cu lentile zgâriate poate scădea acurateţa vizuală. Un alt minus al ochelarilor este legat de câmpul vizual, aceștia nu oferă viziune panoramică asemeni lentilelor de contact. Tot un dezavantaj poate fi considerat şi faptul că nu permit practicarea unor sporturi.
Lentile de contact – beneficii şi dezavantaje
Lentilele de contact au câștigat încrederea multor pacienți cu probleme oftalmologice. Acestea reprezintă o alternativă preferată de oamenii care doresc să se bucure de mișcare, să realizeze antrenamente intense, însă sunt apreciate şi de cei ce doresc să facă o schimbare de look. Lentilele de contact existente în magazinele de specialitate ajută la corectarea viciilor de vedere, totodată îmbunătățind vederea periferică. Sunt foarte eficiente în cazul pacienţilor care au diferenţe mari de dioptrii. Purtarea lor permiţând corectarea mai rapidă a problemelor. Există multe tipuri de lentile de contact – dure, moi, multifocale.
Lentilele de contact nu pot fi utilizate de toţi pacienţii, existând afecţiuni ce nu pot fi corectate cu ajutorul lor. Un alt dezavantaj tine de faptul că trebuie înlocuite mai des ( lunar, bilunar, trimestrial sau anual), deci achiziţionarea acestora poate pune presiune pe buget. Întreținerea lentilelor de contact necesită mai mult timp decât a ochelarilor. Un alt dezavantaj este legat de faptul că purtate mai multe ore pot produce iritaţii ochilor.
Acestea sunt câteva dintre avantajele şi dezavantajele celor mai populare instrumente de corectare a vederii, totuși alegerea trebuie să se facă împreuna cu medicul curant, care recomandă cea mai bună soluţie de tratament.