Nu te simți satisfăcut de renovările pe care tocmai le-ai făcut? Iată pontul care îți va schimba percepția, LA PROPRIU!

Nu te simți satisfăcut de renovările pe care tocmai le-ai făcut? Iată pontul care îți va schimba percepția, LA PROPRIU!Sursă foto: Shutterstock.ro

O bucătărie precum cea din imagine începi să o regăsești la tot mai multe familii din România. La o privire obiectivă totul pare să fie la locul lui, curat, îngrijit… poate doar puțin… gol, dar dincolo de utilități, bucătăria din imagine are ceva ce… te aduce la depresie pe zi ce trece.

Este așadar vorba despre lumină! Mai exact, lumina rece, cea de nuanțe albăstrui, specifice dimineților sau zilelor ploioase. Adevărul este că indiferent de gusturi sau de competența de a dezvolta un design de interior exact așa cum îți place, lumina este tot timpul acel ceva care inexplicabil rezolvă sau dă totul peste cap.

Chiar și mâncarea arată mai apetisant, iar privitul în oglindă, aduce satisfacție

Există un motiv foarte clar pentru care lumina albă sau rece este folosită în general la filmări sau în interiorul unui studio. Nuanțele sunt astfel mai uniforme, culorile ies în evidență în mod egal, iar imperfecțiunile reies mai bine în evidență, spre deosebire de lumina galbenă sau caldă, care ascunde din imperfecțiuni. (Imaginează-ți de ce șemineul este un element decorativ atât de iubit? Răspuns: Lumină caldă)

În ceea ce privește viața de zi cu zi, acest tip de lumină nu-și prea mai are locul într-o casă obișnuită. Majoritatea corpurilor de iluminat cu care decorăm camerele în ziua de astăzi, folosesc becuri ce emit direct o lumină relativ neutră spre caldă și într-un mod cât mai uniform. De exemplu o plafonierele, care creează acel ambient specific. Adică, lumină ce se caracterizează, într-un mod mai tehnic, prin faptul că are aproximativ 3000 de °K, spre deosebire de 6000+ specific luminii reci.

Dincolo de detalii tehnice destul de… inutile la moment,  este bine să știi că cea mai bună ambianță o obții într-o casă folosindu-te de lumină caldă. Astfel, lumina ambientală este aproape ideal să fie ajustată de către un corp de iluminat ce adaugă acele nuanțe de căldură luminii naturale.

Efectul WOW al plafonierelor pot rivaliza chiar și cu clasicele candelabre

Nimeni nu spune că trebuie să avem doar lumină albă în camerele amenajate modern. În cele din urmă minimalismul și eficacitatea caracteristică acestui stil de amenajare devin plictisitoare și depresive destul de rapid, astfel, designerii de interior au reușit să conceapă câteva combinații care să pune cu adevărat în valoare chiar și pe cel ai sofisticat dintre stiluri.

Corpuri de iluminat precum plafonierele din magazinul Zazui.ro îți demonstrează faptul că poți avea un stil de amenajare futurist dar și incredibil de primitor tocmai prin faptul că reușește să combine formele finisate și lucioase cu caracteristicile luminii calde:

bucatarieSursă foto: SpotOnDesign.ro

open spaceSursă foto: SpotOnDesign.ro

Poți observa astfel cum în ciuda formelor geometrice drepte și colțuroase, absența texturilor sau detaliilor de pe suprafețe cât și uniformitatea cromatică, care sunt caracteristici  specifice stilului modern, plafonierele reușesc să se integreze subtil și cu succes în ambient. Astfel de corpuri destul de clasice și oarecum banale ajung să își găsească o nouă viață în acest stil de design de interior.

Putem spune astfel, că am ajuns să combinăm clasicul cu modernul pentru a ajunge la un efect nou și diferit. Dacă credeai că amenajarea modernă a unui spațiu înseamnă alb, negru, o pată de culoare ca accent și lumini tip pendul, ei bine, probabil că ai înțeles acest stil greșit. În cele din urmă chiar și astfel de forme simple și practice ne pot arăta că dacă ceva nu este stricat, nu este neapărat necesar să-l înlocuim.