Montarea parchetului: 4 greșeli pe care să le eviți

Parchetul este una dintre cele mai populare soluții pentru acoperirea podelelor. Printre avantajele sale se numără durabilitatea, rezistența și păstrarea căldurii. În prezent, găsești pe piață plăci de parchet ce se îmbină ușor, motiv pentru care poți monta singur parchetul în locuința. Însă înainte de a trece la treabă, este bine să te documentezi, pentru a nu comite greșeli ce te pot costa mai scump apoi. Îți prezentăm în continuare 4 greșeli comune la montarea parchetului și cum să le eviți.

1. Ignori izolațiile pentru podea

Termoizolarea podelei te ferește de multiple neplăceri, precum umflarea și deformarea parchetului. Găsești numeroase tipuri de izolații potrivite pentru podeaua locuinței, ce au rolul de a ține umezeala la distanță și îmbunătățesc confortul termic din interiorul spațiului. Printre cele mai populare opțiuni se numără folia de izolare pentru parchet, polistirenul extrudat și vata minerală. După ce ai izolat podeaua, așteaptă câteva zile pentru ca materialele să aibă timp să se usuce și pentru a identifica orice potențială problemă cu lucrarea.

2. Nu alege parchetul doar în funcție de preț

Dacă te orientezi doar după preț, riști să cumperi un parchet de slabă calitate, care, în cele din urmă, se va dovedi a fi mai costisitor. Acesta nu este la fel de durabil, ceea ce înseamnă că va trebui să-l înlocuiești în câțiva ani. De asemenea, poate avea în compoziție substanțe periculoase pentru sănătate; aceste chimicale se folosesc pentru a-i da un aspect mai plăcut. Un parchet de proastă calitate este mai dificil de montat, fiindcă nu se așează la fel de simplu pe podea, în special dacă aceasta are denivelări.

3. Nu monta parchetul imediat după ce l-ai achiziționat

Parchetul, indiferent de tipul său, trebuie ținut în încăperea în care urmează să fie instalat cel puțin 2 zile înainte de montare. În acest fel, plăcile se for ajusta la umiditatea din cameră și nu își vor modifica dimensiunile după îmbinare. Pentru a evita ca parchetul să se umfle sau să se dilate după montare, umiditatea acestuia trebuie să fie la un nivel similar cu cea din încăperea în care va fi instalat, să nu existe denivelări de peste 3 mm și nici zone de infiltrație sau fisuri.

4. Cumperi o cantitate nepotrivită de parchet

Va trebui să ajustezi plăcile de parchet pentru a corespunde cu forma și dimensiunile încăperilor. Prin urmare, este foarte posibil să ai nevoie de mai mult parchet decât ai calculat, însă nu te arunca să achiziționezi cu 50% în plus doar pentru a fi sigur că nu rămâi cu zone neacoperite. De regulă, vei avea nevoie de o cantitate cu 15% mai mare decât cea calculată inițial, pentru a putea tăia plăcile fără probleme.