Pentru unele persoane, calculatorul este obiectul principal pentru desfășurarea activității, iar pentru altele, munca nu poate avea loc fără o mașină de serviciu. Dacă și tu te regăsești în ultima categorie, probabil știi deja că întreținerea mașinii este și responsabilitatea ta. Este adevărat că mașina este inclusă în activele companiei, că aceasta va plăti atât pentru achiziționare, pentru asigurare, dar și pentru service-ul auto. Dar tu ești cel care o va conduce în fiecare zi și care își va petrece cel mai mult timp în ea, așa că întreținerea ei ar trebui să fie o preocupare constantă pentru tine.
Atunci când alimentezi la stația de benzină, poți folosi 5 sau 10 minute pentru a efectua câteva operațiuni simple, care te vor ajuta să conduci o mașină curată și în perfectă stare de funcționare.
1. Curăță parbrizul
Un parbriz murdar, plin cu insecte zdrobite, este un pericol pentru siguranța ta, deoarece nu vei dispune de o vizibilitate 100%. Folosește racleta specială pe care o găsești în benzinării pentru a înmuia murdăria de pe parbriz (cu ajutorul buretelui atașat), iar ulterior curăță soluția cu ajutorul cauciucului atașat în partea opusă buretelui. Dacă farurile sunt murdare, poți folosi același instrument pentru a le curăța. În plus, verifică ștergătoarele, dacă sunt într-o condiție bună, astfel încât să nu lase dâre, iar dacă nu ești mulțumit de aspectul lor, cumpără un set nou pe care îl poți monta în câteva secunde.
2. Testează luminile
Periodic, verifica dacă toate becurile instalate pe mașină funcționează cum trebuie, inclusiv semnalizările, avariile sau frâna. Este important ca ceilalți participanți la trafic să știe ce intenționezi să faci, astfel încât să evitați împreună orice incident neplăcut. În cazul în care sesizezi orice probleme la sistemul de lumini al mașinii, anunță la birou și fă o programare cât mai rapid în service.
3. Păstrează interiorul curat.
Cel puțin o dată pe lună ar trebui să mergi cu mașina la spălătorie, în timp ce zilnic strângi gunoiul din ea, iar săptămânal te asiguri că bordul și parbrizul interior sunt șterse de praf. Pentru a proteja mocheta din mașina, alege un covoraș pentru automobil, pe care va fi mult mai ușor să îl scuturi sau chiar să îl speli.
4. Verifică presiunea anvelopelor
Este o altă situație pe care o poți rezolva rapid, atunci când te afli în benzinărie. Cu ajutorul unor aparate speciale, vei afla imediat care este presiunea în anvelope și o poți aduce ușor la valorile recomandate de producător. Nu uita că în sezonul cald aerul se dilată, așa că presiunea aerului trebuie verificată atunci când roțile sunt reci. Anvelopele dezumflate se uzează mai repede decât cele umflate corespunzător, iar consumul mașinii poate crește. De asemenea, în condiții dificile de trafic, cum ar fi ploaie sau polei, poți pierde controlul mașinii deoarece anvelopele vor aluneca pe șosea.
5. Verifică nivelul uleiului de la motor
Pentru ca mașina ta să funcționeze perfect și să îți ofere performanțele pe care ți le dorești, este esențial ca motorul să fie la nivelul cerut de producător. Cea mai importantă sarcină a uleiului este să lubrifieze toate componentele motorului, astfel încât acestea să nu se macine și să nu se încingă în timpul funcționării. De asemenea, uleiul de motor transferă căldura departe de ciclul de combustie și captează și reține toate reziduurile, pe care le transferă în filtrul de ulei. Atunci când motorul nu are destul ulei, mașina este într-un pericol foarte mare de a se defecta. Poți verifica chiar tu nivelul uleiului, cu ajutorul unei joje speciale. Aceasta este are un lăcaș special, imediat lângă rezervorul de ulei. Va trebui să o scoți de acolo, să o ștergi cu o cârpă curată, iar apoi să o introduci în ulei. Când o vei scoate, se va vedea foarte clar dacă uleiul atinge semnul special marcat de producător pe jojă.