”Mascnee” și ce facem cu acneea provocată de purtarea măștii sanitare

Pandemia ne-a schimbat stilul de viață, mobilitatea, felul în care socializăm și, în cele din urmă, felul în care avem grijă de tenul nostru. Masca a devenit o anexă a noastră, însă purtarea ei rezultă, de cele mai multe ori, în iritații la nivelul pomeților. 

 

Așa apare fenomenul de maskne sau mascnee – iritația și sensibilizarea tenului, datorate fricțiunii măștii de piele. Când este purtată pentru mai multe ore consecutiv, masca blochează porii cu transpirație, bacterii sau machiaj, care conduc către apariția coșurilor și iritației. Unele măști pot provoca chiar și dermatită de contact, în special dacă le spălăm și uscăm de mai multe ori (în cazul celor textile). Un studiu publicat în Journal of the American Academy of Dermatology arată că, la izbucnirea pandemiei în China, 83% din personalul medical a început să aibă probleme cutanate. Cum evităm maskne când suntem nevoiți să purtăm masca pentru un timp îndelungat?

 

Tipul măștii contează

Mai important decât tipul de mască este cât de des o curățăm sau schimbăm – dacă masca este reutilizabilă, trebuie spălată înainte de fiecare utilizare, cu un detergent blând, pentru că nu ne dorim să re-aplicăm pe față tot sebumul, uleiul și murdăria adunate deja în mască. 

 

Îngrijirea pielii, mai importantă ca niciodată

Fața noastră este supusă unui stres extern mai mare decât de obicei, așa că rutina de îngrijire trebuie să se adapteze. Producătorii de cosmetice coreene deja au introdus colecții special dedicate maskne, iar acum e momentul în care chiar să citim listele cu ingrediente ale produselor noastre: less is more

Cu cât mai puține ingrediente și cu cât mai puține produse, cu atât mai bine – un gel de curățare blând, o cremă hidratantă fără iritanți, două masti de fata coreene pe săptămână pentru restaurarea barierei de protecție și, nu în ultimul rând, protecție solară. Unul dintre profesorii de dermatologie ai Universității din Pennsylvania, Dr. Carrie Kovarik, spune că dacă nu am mai folosit niciodată ingrediente active precum retinolul, acum nu e momentul să o facem, pentru că pielea noastră este naïve skin și trebuie să îi oferim doar produsele de bază, care să nu conducă spre reacții sau iritații avansate. 

 

Break up with make-up

Chiar dacă ne machiem pentru o conferință video, e important să îndepărtăm machiajul cât de repede putem – nu e momentul să avem tenul încărcat cu fond de ten, pudră, bronzer, iluminator pentru 10 sau 12 ore. Trebuie să acordăm o atenție sporită curățării tenului – după demachiantul pe bază de apă sau ulei trebuie să venim cu un gel de curățare blând, fără iritanți, care să asigure îndepărtarea completă a machiajului; în 2021 investim mai mult în produse de îngrijire decât în produse de make-up. 

 

Ce e de făcut dacă totuși avem maskne

În primul rând, simplificarea rutinei de skincare este primul pas în tratarea iritațiilor ușoare – scoaterea din rutină a ingredientelor active și limitarea la cei trei pași esențiali – curățare, hidratare, protecție solară – va asigura restaurarea barierei de protecție a pielii. 

Dincolo de efectele pe care le are asupra pielii noastre, masca de protecție este accesoriul fără de care nu putem trăi într-o lume pandemică. Atât timp cât înțelegem importanța îngrijirii pielii, coșurile noastre nu se vor agrava și vom putea să trecem peste maskne. Așa cum trecem și peste pandemie, mascneea este o etapă pe care putem învăța să o trecem cu bine – păstrându-ne măștile curate și schimbându-le des și înțelegând importanța îngrijirii mai mult ca niciodată.