Izolarea termică a tavanului presupune, adesea, cunoașterea felului în care este realizată o structură. Pentru a realiza în mod corect o astfel de lucrare este nevoie de materiale de calitate, dar și de câteva etape premergătoare de pregătire, care să asigure reușita izolării. Iată cateva dintre aspectele care ar trebui sa te preocupe, atunci când vrei sa demarezi o lucrare de izolare termică a tavanului.
1. Alege materialul pe care îl vei folosi
Indiferent că vei alege polistiren, vata bazaltică sau vata de sticlă, trebuie să privești avantajele fiecărui produs în parte pentru a fi sigur că acela este materialul dorit. Materialele de izolare, deși au același scop, au anumite particularități.
Vata minerală este cel mai bun material pe care îl poți folosi pentru izolarea tavanelor, fiindcă are proprietăți izolatoare foarte bune. Fie că vorbim despre vată minerală bazaltică sau despre vată minerală de sticlă, amândouă sunt materiale naturale, care izolează foarte bine orice element de construcție, inclusiv tavane. Poți folosi vata minerala atât pentru exterior, cât și pentru interior, astfel încât clădirile izolate să poată fi eficiente din punct de vedere energetic, adică să fie călduroase iarna și răcoroase vara.
2. Solicită ajutorul specialiștilor
Fără doar și poate, unele lucrări nu pot fi realizate decât dacă soliciți o părere în plus. Recomandat ar fi să soliciți sfatul unor specialiști în construcții, care cunosc secretele punerii în operă a lucrărilor de acest tip. Tavanul necesită multă atenție, deoarece, peste izolație va fi aplicat stratul de finisare care nu va permite accesul direct la nivel de reparații.
3. Realizează hidroizolații eficiente
Cu siguranță, efectuarea lucrărilor de izolare reprezintă un plus pentru casa ta, însă, în același timp, vei avea nevoie și de o plasă de siguranță, precum realizarea unei hidroizolații. Aceasta trebuie să fie astfel creată încât să ofere izolare pe partea pozitivă sau negativă a elementelor de construcție, în funcție de necesități. În cazul tavanelor, cea mai bună metodă de izolare este aplicarea unei hidroizolații pe placa de la nivelul superior, care va funcționa ca o peliculă de protecție.
Astfel, dacă vorbim despre un alt etaj situat deasupra tavanului pe care vrem să-l izolezi cu vată minerală, e nevoie de aplicarea unei hidroizolații, de preferat lichide. Pe de altă parte, dacă peste tavan se află chiar acoperișul sau terasa, atunci e nevoie de metode performante de hidroizolare, fiindcă riscul apariției infiltrațiilor este foarte mare. În general, pentru suprafețe mari, expuse, trebuie să folosești membrane bituminoase, care au cost redus și sunt și eficiente în ceea ce privește izolarea.
Fără hidroizolarea plăcii etajului superior, riști ca izolația termică să fie afectată. Apa poate trece prin material și poate păta stratul de finisare ales, caz în care va trebui să revii asupra lucrărilor, ca să le refaci. Din păcate, acest lucru înseamnă un consum inutil de timp și bani, iar, câtă vreme el poate fi evitat, atunci ar trebui să gândești lucrurile la rece și să acționezi o singură dată.
O lucrare corectă se realizează atunci când folosești materiale de calitate și informații verificate. Nu lăsa niciodată astfel de lucrări pe mâna necunoscătorilor, fiindcă izolațiile sunt lucrări de finețe și trebuie executate cu pași foarte bine definiți. Dacă sunt respectați, cu siguranță, lucrarea va avea un impact pozitiv, iar rezultatele vor fi satisfăcătoare.