Dacă anul acesta te-ai decis să-ți sărbătorești ziua într-un cadru mai restrâns, cea mai bună soluție este să organizezi o petrecere la tine acasă, la care să inviți prietenii apropiați și rudele. La prima vedere, poate părea mai complicat decât să închiriezi un local și să lași pregătirile în seama celor de acolo, însă dacă ne vei urma sfaturile vei vedea că nu este chiar așa. Așadar, iată cum ar trebui să procedezi dacă vrei să organizezi o petrecere reușită le tine acasă!
Trimite din timp invitațiile
Mai întâi de toate trebuie să te hotărăști pe cine vrei să chemi la petrecere, așa că pune mâna pe un pix și o foaie și fă o listă cu invitații. După ce te-ai asigurat că nu ai uitat pe nimeni, trimite invitații pe adresa fiecăruia de pe listă. Poți să îi suni, să le trimiți un mesaj sau să le lansezi personal invitația când te întâlnești cu ei, după cum preferi. Nu contează foarte mult cum procedezi, dar important este să faci acest lucru din timp, nu cu câteva zile înainte de petrecere. Roagă-i pe fiecare să îți confirme participarea până la o anumită dată, astfel încât să știi pe câți invitați te bazezi atunci când începi să faci pregătirile.
Stabilește meniul
În momentul în care știi cu certitudine cine va veni la petrecere, poți să te apuci să realizezi meniul. Alegerea în privința mâncării și a băuturii îți aparține, dar ține cont și de preferințele invitaților. Unii dintre ei poate sunt vegetarieni, alții poate sunt alergici la anumite alimente sau pur și simplu detestă un anumit fel de mâncare, iar tu trebuie să îi mulțumești pe toți.
Ar fi de mare ajutor să creezi un eveniment pe Facebook sau un grup de Whatsapp cu toți invitații, iar aici să discuți cu ei toate detaliile legate de preferințele fiecăruia. Încearcă să nu le divulgi însă toate secretele, pentru că meniul trebuie să fie o surpriză pentru toți.
Cumpărăturile
Odată creionat meniul, fă-ți o altă listă de cumpărături, cu ingredientele necesare cantitatea acestora. Nu uita să treci pe listă și pâinea, câteva sticle de vin spumant, cafea, alune sau altceva „de ronțăit” înainte de a pune masa. Cumpără puțin mai mult decât ai calculat că e nevoie, pentru că e mai bine să rămâi cu mâncare sau băutură neconsumată decât să se termine în toiul petrecerii.
Înainte de a pleca acasă, verifică încă o dată dacă ai luat tot ce e pe listă, iar dacă totul e în regulă, e timpul să treci la etapa următoare.
Nu încerca experimente culinare
Un meniu clasic trebuie să includă un aperitiv, felul unu și felul doi, urmate de desert care, în cazul de față, poate fi tortul. Totuși, dacă nu ai suficient loc pentru a întinde o masă la care să stea toți invitații, poți face câteva platouri din care aceștia să se servească singuri, ca la un bufet suedez.
Nu încerca să-ți impresionezi oaspeții cu feluri de mâncare exotice sau extravagante, pe care nu le-ai mai gătit până acum, pentru că e posibil să nu îți iasă perfect din prima iar atunci petrecerea e compromisă. Dacă vrei totuși ceva deosebit, fă o comandă sau apelează la cineva cu mai multă experiență. Același lucru este valabil și în cazul tortului, care trebuie să fie perfect ca aspect și ca gust, având în vedere că este elementul principal la un astfel de eveniment.
Pune-i în temă pe vecini
Dacă locuiești la bloc, sunt toate șansele ca ecourile petrecerii să răzbată și la vecini, chiar dacă petrecerea este una liniștită, cu muzica la un volum de bun simț. De aceea, este bine să îții anunți vecinii cu o zi înainte că vei da o mică petrecere, cerându-le scuze pentru eventualul deranj. Poți să le spui că îți aniversezi ziua pentru că astfel vor fi mai înțelegători și nu îți vor crea probleme.
Aceștia sunt, în linii mari, pașii de urmat atunci când vrei să dai o petrecere reușită la tine acasă.