Orice tip de proprietate, fie ea comercială sau rezidențială, poate fi o bună oportunitate de investiție. Dacă dispuneți de fondurile necesare, a vă orienta spre achiziția de spații comerciale din România este la ora actuală cea mai bună decizie pe care o puteți lua.
Desigur, înainte de a face pasul trebuie ca să analizați în detaliu, cu ajutorul specialiștilor în tranzacții imobiliare, inclusiv al unor avocați din domeniul imobiliar, avantajele și dezavantajele investițiilor în proprietăți comerciale
Ce este o „proprietate comercială”?
Proprietățile comerciale, în sens larg, se pot referi la:
– clădirile pentru comerțul cu amănuntul;
– clădiri de birouri;
– depozite;
– clădiri industriale;
– clădiri de apartamente ce se pretează ulterior pentru efectuarea unor operațiuni de comerț etc.
O categorie specială de imobile sunt acelea cu utilizare mixtă, unde proprietatea poate să fie un mix: retail, birouri și apartamente.
Există nuanțe pentru gestionarea fiecăruia dintre aceste tipuri de proprietăți.
1. Motive pozitive pentru a investi în proprietăți comerciale
Iată doar câteva dintre motivele pentru care unii aleg să cumpere proprietăți imobiliare comerciale, nu proprietăți rezidențiale:
Venitul potențial.
Cel mai bun motiv pentru a investi în spații de comerț este potențialul mare de câștig. Proprietățile comerciale au, în general, o rentabilitate anuală a prețului de achiziție (în funcție de zonă), mult mai mare decât cea a proprietăților rezidențiale.
E mai bine să tranzacționezi imobile cu oameni de afaceri
Proprietarul și chiriașul au o relație de afaceri corectă, profesionistă.
Păstrarea și chiar creșterea valorii investiției
Comercianți cu amănuntul au un interes în a-și menține magazinul în stare bună, deoarece dacă nu o fac va suferi afacerea. Drept urmare, ajută proprietarul să mențină și să îmbunătățească calitatea proprietății comerciale respective și, în final, valoarea investiției.
Evaluări mai obiective ale prețurilor
Este adesea mai ușor să evaluezi prețul unei proprietății comerciale, pe niște criterii clare, obiective. Proprietățile rezidențiale sunt adesea supuse unor prețuri emoționale. Cele comerciale nu.
Nu trebuie să plătiți cheltuieli de administrare (cum ar fi cazul imobilelor rezidențiale)
Locatarul se ocupă direct de toate cheltuielile de administrare, inclusiv de plata impozitelor pe bunuri imobiliare.
2. Dezavantaje ale investiției în proprietăți comerciale
Deși există multe motive pozitive pentru a investi în imobiliare comerciale peste rezidențiale, există și probleme negative de luat în considerare.
Investiție inițială mai mare.
Dobândirea unei proprietăți comerciale necesită în mod obișnuit mai mult capital decât achiziționarea unui imobil rezidențial.
Mai multe riscuri
Proprietățile destinate pentru uz comercial au mai mulți vizitatori publici și, prin urmare, fiind mai mulți oameni pe proprietatea dvs. în fiecare zi, există riscuri pentru o mai rapidă deteriorare a construcției.
Mașinile pot provoca accidente în locuri de parcare, oamenii pot deteriora dotările (dacă ele vă aparțin), iar vandalii pot pulveriza vopselele pe pereții exterior ai clădirii.
Incidentele ca acestea pot apărea oriunde, dar șansele de a se confrunta cu ceva de genul acestor evenimente cresc când investiți în proprietăți comerciale.
Desigur, puteți prevedea în contractul de închiriere cine va suporta repararea pagubelor (proprietarul sau/și chiriașul) și în ce proporție.