Îngrijirea pantofilor ar trebui să reprezinte o preocupare constantă din partea ta, dacă vrei să te poți bucura de ghetele sau cizmele tale din piele pentru cât mai mult timp. Sunt suficiente doar cinci minute pentru a le prelungi viața, așa că am adunat pentru tine în acest material toate informațiile utile care te vor ajuta să îți păstrezi pantofarul intact pentru o perioadă îndelungată, ceea ce te va scuti de cheltuială, atunci când vine vorba de perechile de pantofi de care ai nevoie.
Iată cum poți îngriji pantofii în cel mai simplu mod cu putință.
Curăță murdăria imediat
Dacă vorbim de sezonul ploios sau de cel rece, probabil ai observat că pantofii tăi adună noroi sau sare provenită din materialul antiderapant aruncat pe trotuare. În timp, aceste două substanțe pot distruge pielea sau o pot păta iremediabil. De fiecare dată când ajungi acasă, curăță atât lateralul tălpilor, cât și partea din față sau lateralul pantofilor tăi cu o perie moale sau o cârpă curată și puțină apă caldă cu ajutorul cărora să înmoi, ca mai apoi să înlături complet, urmele de noroi sau de zăpadă prinse de pantofii tăi. Nu lăsa apa să se evapore în mod natural de pe pielea acestora, ci șterge-o complet cu ajutorul unei alte cârpe uscate.
Hidratează pielea pantofilor
Cel mai probabil, după ce ai trecut de primul pas, vei observa că perechea de pantofi de damă din piele pe care ai purtat-o are nevoie de hidratare. Ideal ar fi să folosești o cremă special creată pentru întreținerea pantofilor, dar dacă nu ai una la îndemână sau dacă nu găsești una de aceeași nuanță cu cea a pielii pantofilor tăi, îți spunem un secret! Poţi folosi demachiantul! Cremos și ușor de întins, acesta va intra imediat în pielea pantofilor și îi va lăsa strălucitori. Pune o cantitate mică, cât un bob de mazăre, de demachiant pe o dischetă și, prin mișcări circulare, las-o să pătrundă în pielea pantofilor.
Nu uita de ceara de pantofi
Prin aplicarea unei cantități mici de ceară dedicată încălțămintei, te vei asigura că zăpada sau ploaia nu îți vor afecta pantofii, indiferent de intensitatea fenomenelor meteorologice. Practic, ceara va crea un strat de protecție hidrofob care nu va lăsa nicio picătură de apă să ajungă în pielea pantofilor tăi.
Depozitează-i într-un loc sigur
În extrasezon, atunci când, de exemplu, uiți de ghete și treci la „artileria” pantofilor de vară, e important ca acestea să fie depozitate într-un loc prielnic, uscat şi ferit de razele soarelui. Săculeții de pantofi din pânză sunt perfecți pentru protejarea acestora atunci când nu îi porți. Dacă nu îi ai la îndemână, poți pune cizmele de iarnă sau bocancii în cutia originală în care ți-au fost livrați sau într-un dulap în care ai aruncat și câteva pliculețe uscate de ceai. Acestea din urmă nu doar că vor absorbi umiditatea din aer, lăsând pantofii perfect uscați, dar vor acapara și eventualele mirosuri neplăcute.
Du-i la reparat
Nu ignora orice posibil defect din cauza uzurii cu care pantofii tăi se pot alege. Dacă talpa acestora a început să se roadă, chiar și pentru câțiva milimetri, fugi cu perechea la cizmar. În caz contrar, structura cizmelor sau a ghetelor tale poate fi serios afectată de acei câțiva milimetri de talpă sau toc lipsă. În plus, dacă vei călca neuniform pe tălpi, e posibil să te alegi și cu dureri de coloană.
Sperăm că sfaturile noastre te-au încurajat să-ți îngrijești pantofii cum se cuvine, pentru a te bucura cât mai mult de utilitatea și frumusețea lor.