Pacientii cu COVID-19 vor primi salariul integral in perioada concediului medical, dupa ce boala provocata de noul coronavirus SARS-CoV-2a fost inclusa in Grupa A de boli infectocontagioase, prin Hotarare de Guvern.
La inceputul pandemiei COVID-19, salariatii care se imbolnaveau si erau nevoiti sa intre in concediu medical pe o perioada greu de determinat, pentru incapacitate temporara de munca, primeau o indemnizatie de concediu medical de 75% din salariu brut. Conform aplicatiei calculator salariu 2020 salariatii vor castiga aceasi suma de bani.
Masura acordarii indemnizatiei de 100% din salariu pentru pacientii COVID-19 a fost luata dupa ce, la inceputul lunii mai, Avocatul Poporului s-a autosesizat si a cerut Ministerului Muncii si Ministerului Sanatatii sa faca demersurile necesare pentru includerea bolii in grupa A infectocontagioasa.
Cum se stabileste indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca
Concediul medical platit este un drept de care beneficiaza orice angajat asigurat in sistemul de asigurari sociale de sanatate de cel putin 6 luni. Pentru urgente medico-chirurgicale si boli infectocontagioase din grupa A nu trebuie indeplinita conditia de stagiu minim de cotizare.
Angajatorul elibereaza angajatului o adeverinta tip, care arata calitatea de asigurat si situatia concediilor medicale din ultimele 12 luni. Medicul elibereaza ulterior certificatul de concediu medical, in care sunt specificate, printre altele, codul de indemnizatie, tipul de concediu (initial sau continuare), diagnosticul si perioada de concediu.
Concret, suma cuvenita pentru perioada de concediu medical este stabilita astfel:
- se stabileste media zilnica a salariilor din ultimele 6 luni, prin insumarea salariilor brute din aceasta perioada si imartirea totalului la numarul de zile lucratoare pentru care s-a cotizat;
- media zilnica se inmulteste apoi cu cuantumul indemnizatiei pentru concediul medical;
- indemnizatia zilnica pentru concediul medical se inmulteste cu numarul de zile din perioada concediului medical.
Important de stiut este faptul ca primele 5 zile calendaristice din concediul medical sunt platite de angajator, iar urmatoarele sunt suportate de Casa de Asigurari de Sanatate, cu exceptia indemnizatiei pentru carantina, in cazul COVID-19 si al altor boli infectocontagioase care o impun. Alte boli pentru care se acorda indemnizatie de concediu medical de 100% sunt neoplaziile, SIDA, tuberculoza, bolile profesionale, accidentele de munca si accidentele suferite in timpul deplasarii la/de la locul de munca.
COVID-19 se inscrie de acum in grupa A de boli infectocontagioase, alaturi de alte peste 30 de afectiuni printre care difterie, antrax, hepatita virala acuta, infectie HIV, malarie, tetanos, tuberculoza sau tuse convulsiva; pentru bolile infectocontagioase din grupa A, statul asigura decontarea completa a concediului medical.