Trecem în acest moment printr-o criză climatică caracterizată de secete, inundații, creșterea temperaturilor, pierderea unor specii de animale, creșterea globală a foametei și extinderea bolilor precum malaria. Partea bună e că încă putem aduce o schimbare, dacă acționăm acum. Descoperă care este importanța unui stil de viață sustenabil pentru planetă, ce beneficii există pentru indivizi și ce putem face concret.
Ce cauzează schimbările climatice?
Deși schimbările climatice au loc și în mod natural, criza prin care planeta trece acum este mai rapidă și este cauzată de activitatea umană. Principala problemă o reprezintă gazele cu efect de seră, care influențează direct clima. Ele absorb și emit radiații, iar efectul de seră se referă la menținerea căldurii în atmosferă.
Există mai multe tipuri de gaze problematice, însă dioxidul de carbon (CO2) este cel mai răspândit. Un sfert din emisiile de CO2 se datorează arderii cărbunelui, a gazelor naturale și a petrolului pentru electricitate și căldură. Al doilea sfert se datorează creșterii animalelor, cultivării culturilor și defrișărilor. Industria și transportul contribuie de asemenea la problemă.
Ce schimbări putem face ca indivizi?
Fiecare dintre noi își poate îmbunătăți stilul de viață astfel încât să își reducă amprenta ecologică. Iată câteva obiceiuri pe care le poți adopta.
Înțelege mai bine criza climatică
Educația pentru sustenabilitate este primul pas către schimbarea obiceiurilor. Citește articole de specialitate și urmărește clipuri video din surse de încredere pentru a înțelege mai bine problema și cauzele sale.
Reducerea consumului de plastic
Producția plasticului necesită o cantitate enormă de resurse și energie, iar procesul contribuie direct la încălzirea globală. Totodată, plasticul continuă să polueze și după ce nu îl mai folosim. Durata sa de viață este de sute de ani, însă nu dispare niciodată complet. În schimb, se descompune în bucăți din ce în ce mai mici numite microplastic. Aceste bucăți ajung în mări și oceane, în rezervele noastre de apă, în alimente, chiar și în corpul uman.
Poți reduce consumul de plastic alegând ambalaje din aluminiu sau sticlă, care pot fi reciclate la nesfârșit. De asemenea, cumpărăturile vrac sau de la magazine zero waste te ajută să reduci chiar mai mult ambalajele.
Reducerea consumului de energie
Din păcate, cea mai mare parte a energiei electrice încă este produsă folosind combustibili fosili. Sursele regenerabile de energie devin tot mai răspândite, însă în acest moment nu reprezintă o majoritate.
De aceea, reducerea consumului de energie rămâne un gest util pentru protecția mediului. Dacă ai posibilitatea, fă trecerea la energie regenerabilă pentru locuință și automobilul. O altă sugestie este să alegi mai des transportul în comun, folosind mai rar mașina.
Reducerea consumului de carne
Consumul de carne are efecte puternice asupra mediului. Agricultura animală cauzează defrișări masive, pierderea biodiversității și emisii masive de gaze cu efect de seră. Mai mult, solul se degradează, iar apele devin poluate.
Dacă vrei să ai un stil de viață sustenabil, încearcă să limitezi consumul de carne. Poți începe prin a alege 1-2 zile pe săptămână în care să ai o alimentație bazată pe plante. Treptat, poți alege să consumi carne doar în weekend sau „la ocazii”.
Beneficiile unui stil de viață sustenabil
Obiceiurile eco-friendly limitează impactul asupra mediului, însă au și beneficii directe pentru indivizi. De exemplu, carnea este un produs cancerigen. De aceea, limitarea consumului poate asigura o viață mai lungă și sănătoasă. Eliminarea plasticului prezintă de asemenea avantaje pentru sănătate, pentru că acest material eliberează substanțe toxice. Totodată, cei care aleg să conducă mai puțin pot folosi mai des mijloace de transport alternative precum bicicleta. Mișcarea te ajută să te menții în formă și să eviți unele probleme de sănătate.
Economiile financiare reprezintă un alt beneficiu de necontestat. Soluțiile de iluminat inteligent, reducerea consumului de carne sau folosirea trenului în loc de zborul cu avionul pot reduce costurile vieții.
Un stil de viață sustenabil poate fi implementat cu ușurință dacă faci schimbări treptat. Încearcă să adopți câte un obicei pozitiv pe săptămână astfel încât tranziția să fie mai ușoară.