Ochelarii de soare sunt folosiți pentru a proteja ochii de razele ultraviolete ale soarelui și sunt deseori asociați cu zilele de vară. Cu toate acestea, ochii au nevoie de protecție chiar și pe timp de iarnă, atât de la razele UV cât și de la reflexiile de lumină.
Află în continuare de ce sunt importanți ochelarii de soare și iarna, pentru a fi mai bine informată despre sănătatea ochilor tăi!
4 motive pentru a purta ochelari de soare iarna
De la îmbunătățirea câmpului vizual, la protejarea ochilor de praf și alți factori de mediu, iată câteva motive clare pentru a purta ochelarii și în sezonul rece:
Strălucire redusă
Prin „strălucire” se înțelege reflexia luminii de pe diferite suprafețe, fie că este vorba de lumina soarelui reflectată de pe zăpadă, sau de lumina care reflectă din oglinzile sau parbrizul mașinii.
Dacă petreci mult timp la schi sau faci naveta cu mașina, reducerea reflexiilor strălucitoare va ajuta la îmbunătățirea câmpului vizual și va preveni suprasolicitarea ochilor. Mai mult decât atât, un câmp vizual mai bun te va ține în siguranță atât pe tine, cât și pe cei din jurul tău.
Alege astfel ochelarii de soare pentru damă de la Lensa.ro care ți se potrivesc sau discută cu un specialist, mai ales dacă ai deja anumite probleme oculare!
Protecție împotriva razelor ultraviolete
Razele ultraviolete provenite de la soare se împart în trei categorii și anume UVA, UVB și UVC, doar primele două ajungând însă până la noi.
Chiar dacă UVA și UVB pot afecta sănătatea, razele UVA penetrează mai adânc în corp și sunt constante pe tot parcursul anului [1]. Ca urmare, este recomandată purtarea ochelarilor de soare chiar și în perioada iernii, pentru a oferi protecție împotrivă acestor radiații.
Efectele razelor ultraviolete asupra ochilor pot fi severe, ele putând leza toate țesuturile oculare, putând duce la formarea cataractei și a degenerescentei maculare, printre multe altele [2].
Protecție împotriva prafului, vântului și a altor factori de mediu
Ochii uscați și iritația generală reprezintă o problemă des întâlnită în sezonul rece, deoarece aerul poate cauza lăcrimare excesivă, care la rândul ei poate duce la iritarea ochilor.
Purtarea ochelarilor de soare pe timpul iernii va proteja ochii atât de aerul rece, cât și de alte particule care pot fi purtate de vânt cum ar fi praful sau fulgii de zăpadă.
Dacă ai de gând să petreci mult timp afară, atunci alege perechea corespunzătoare, care îți va oferi protecția cea mai bună (de exemplu cei wrap-around).
Reduce suprasolicitarea ochilor și durerea de cap
Pupilele controlează cantitatea de lumină care ajunge la retină. În medii slab iluminate, acestea se dilată pentru a lăsa cât mai multă lumină să pătrundă, iar în medii bine iluminate, acestea se contractă pentru a proteja retina.
Atunci când lumina sau strălucirea este prea intensă, pupilele nu se pot contracta destul pentru a reduce expunerea retinei, ceea ce poate duce la suprasolicitarea ochilor sau la obosirea acestora.
Expunerea îndelungată la aceste surse de lumină poate duce la apariția durerilor de cap sau de ochi.
Purtarea ochelarilor de soare poate reduce intensitatea luminii atât din surse naturale, cât și din surse artificiale (faruri, reflexii de pe suprafețe etc).
Chiar dacă ochelarii de soare sunt purtați cel mai des vara, atunci când soarele strălucește cel mai intens, aceștia trebuie purtați și iarna pentru a oferi o protecție cât mai mare ochilor tăi. Fie că folosești aceeași pereche de ochelari de soare, sau dorești să achiziționezi alta special pentru sezonul rece, asigură-te că faci alegerea cea mai bună și că lentilele oferă protecție 100% împotriva razelor UV și că sunt polarizate, pentru o îmbunătățirea cât mai bună a câmpului vizual.
Referințe:
- “UV Radiation.” Centers for Disease Control and Prevention, Centers for Disease Control and Prevention, www.cdc.gov/nceh/features/uv-radiation-safety/index.html. Data accesării: 03.12.2022
- 07/24/2019. “How to Protect Your Eyes from UV Damage.” How to Protect Your Eyes from UV Damage, www.hopkinsmedicine.org/news/articles/how-to-protect-your-eyes-from-uv-damage. Data accesării: 03.12.2022