Gift-guide: greșeli pe care le faci când cumperi cadouri de Crăciun

Chiar dacă atunci când spunem sezonul cadourilor ne referim la perioada Crăciunului, realitatea este că poți oricând să faci un cadou – și la fel de des poți și să greșești în alegerea acestui cadou. 

Chiar dacă te consideri experimentat în „departamentul” de oferit cadouri, s-ar putea să faci adesea greșeli care să nu-i bucure la fel de mult pe cei dragi – ori să cheltuiești mai multe resurse decât e nevoie. Atât financiare, cât și de timp. 

Ca să-ți facem treaba mai ușoară, ți-am pregătit o listă de greșeli pe care să le eviți anul acesta când le cumperi cadouri de Crăciun celor dragi. Și ca să ne asigurăm ca nu ratăm esențialul, am rugat-o pe Nadia Visan, fondator Anyoli și dăruitor profesionist, sa ne ajute cu idei si sugestii.

 

 

  • Procrastinezi achiziționarea cadoului

 

Greșeala în capcana căreia mulți dintre noi cădem – poate fi vorba despre achiziționarea unei bijuterii inteligente pentru iubite, poate de un parfum pentru mama ta ori despre niște electrocasnice pentru bunici, le procrastinăm achiziționarea. Cu alte cuvinte, amânăm până în ultimul moment. Uneori, asta nu are consecințe. Însă alteori…s-ar putea ca produsul tău să nu mai fie în stoc sau ca livrarea să fie îngreunată, de exemplu. Și atunci trebuie să re-calculezi cadoul. 

Și, dacă tot suntem la capitolul acesta, ar mai fi o explicație: ai procrastinat cumva pentru că te-ai întrebat...cum pot să ofer mai mult? Uneori, îi iubim pe cei din jurul nostru atât de mult, încât vrem să le oferim cadouri mai deosebite ca niciodată: și acum putem – astăzi, cand totul este “smart” și bijuteriile au devenit bijuterii smart sau inteligente. 

Dar ce înseamnă, de fapt, o bijuterie inteligentă?

O bijuterie inteligentă este, practic, o bijuterie personalizată digital, cu ajutorul unui mesaj text, fotografie sau videoclip. Practic, oferi un cadou personalizat și inedit – aceste bijuterii inovatoare folosesc tehnologia NFC, care face posibilă vizulizarea mesajului pe telefon, după ce instalezi aplicația Anyoli. 

“Cu Anyoli voiam și simțeam că pot să fac un pas în plus pe piața cadourilor, să creez ceva special cu adevărat. Așa a apărut ideea să îi ajut pe cei din jurul meu să simtă exact ceea ce simt eu de fiecare dată când fac un dar, acea dorința de a nu fi uitat, de a rămâne în amintirea celui căruia îi ofer o emoție. Aici a intrat în poveste tehnologia noastră modernă prin care poți literalmente încarcă, în orice obiect, mesaje către cei dragi – text, foto, video, link sau document tip Biblia. Iar aceștia le pot citi cu o atingere a cadoului de telefonul mobil. Așadar, fiecare dar Anyoli poate fi încărcat cu o parte din sufletul tău, transformându-se astfel într-un cadou viu. Pentru că dăruim cu adevărat atunci când dăruim o parte din noi.” – povestește Nadia Vișan.

 

Așadar, pornind de la citatul de mai sus, atunci când alegi un cadou ține cont de următoarele detalii:

 

  • „Contează gestul” 

 

Probabil ai auzit fraza aceasta încă de la grădiniță, nu? Că atunci când oferi un dar cuiva, gestul contează. Acest lucru poate fi parțial adevărat: într-adevăr, e important să prețuim cadourile pe care le primim, însă atunci când oferi ceva având această mantra în minte, riști să cumperi un cadou care…va sfârși uitat într-o noptieră, plin de praf. 

Deci, nu ai făcut decât să irosești banii inutil. Mai mult decât atât, e important să eviți cadourile simbolice, generice – despre asta vom vorbi mai multe în cele ce urmează. 

 

 

  • Faci cadouri simbolice & nu depui efort 

 

Când faci un cadou simbolic – aici intră, într-adevăr, toate cănile și magneții de frigider pe care i-ai primit (sau oferit) – nu faci decât să îi dovedești că nu ți-ai rezervat timp să te gândești în mod real la un cadou. 

Pare că ai oprit la un magazin în timp ce mergeai spre destinatar și ai luat primul lucru care îți apărea în față. Cu alte cuvinte, este important să depui efort atunci când alegi un cadou – indiferent dacă e pentru colegul de birou, pentru soție sau părinți. 

Să oferi cadouri este o formă de respect – dacă depui efort în creionarea acelui cadou. Dacă nu, nu faci decât să îi spui celui de lângă tine că…nu contează suficient. Și nu ți-ai dori asta, nu? 

A dărui înseamnă a clădi punți invizibile între oameni și creează conexiuni între suflete pe termen nelimitat. De exemplu, în cazul bijuteriilor inteligente atenția oferită din adâncul inimii nu cunoaște noțiunea timpului, ea reușește să persiste învingând trecerea lui. Un astfel de cadou rămâne veșnic proaspăt, așezându-se, mai înainte de toate, în mintea și sufletul destinatarului.” – continuă Nadia Visan.

 

 

  • Nu ții cont de eticheta cadourilor

 

Și nu, nu ne referim la eticheta prețului – ci la acel Etiquette de care ar trebui să ții cont în societate și de la care nu face excepție dăruirea cadourilor. 

Chiar dacă tuturor ne place să primim daruri, trebuie să ținem cont de o anumită etichetă atunci când le oferim – dacă te gândești că orice obiect poate fi un cadou ideal pentru…oricine, mai gândește-te. 

“„Love to give” este legea care guvernează universul Anyoli. Cele mai însemnate daruri sunt acelea în care dăruieșți un strop din propria-ti ființă când împachetezi și o fărâmă din suflet alături de obiectul dăruit. Când oferi, o faci pentru că iubești să dăruiești și altora din bucuria ta, pentru că bucuria altora este cea mai prețioasă hrană spirituală. Un cadou dezinteresat care nu așteaptă nimic în schimb, sporește în valoare și frumusețe.” – completează Nadia Visan

 

Eticheta cadourilor se referă la mai multe aspecte: 

  • nu cumpăra lucruri „pentru casă” – adică, dacă îi oferi un cadou celei mai bune prietene, nu îi lua un mixer, de exemplu: ia ceva care să i se adreseze doar ei: poate fi o paletă de machiaj, un set de inele inteligente, o geantă la care visează de multă vreme;
  • ține cont de relația dintre tine și destinatarul cadoului – dacă îi oferi un cadou șefei tale, nu vei putea oferi aceleași lucruri pe care i le poți oferi soției. Cu alte cuvinte, dacă nu sunteți extrem de apropiați, nu poți face cadouri intime sau personale. 

În final, cea mai mare greșeală pe care o poți face este să nu întrebi, măcar orientativ, ce dorințe au oamenii de lângă tine – îi poți ruga să îți ofere mai multe indicii și tu te poți decide mai apoi asupra cadoului. Nu uita să asculți indiciile subtile (și pe cele mai puțin subtile) și să alegi un cadou-amintire, nu un cadou peste care să se depună praful – chiar dacă asta înseamnă să investești timp și efort.