Ghid pentru industria alimentară – tot ce trebuie să știi despre HACCP

HACCP este acronimul pentru ”Hazard analysis and critical control points”, care se traduce în limba română prin Sistemul de Analiză a Riscurilor în Punctele Critice de Control. O lucrare scrisă stă drept serie e norme în igienă ce este absolut esențial să fie implementate, tratate cu strictețe și rigurozitate la locul de muncă, de către orice persoană care dorește să desfășoare în acest domeniu activități de alimentație publică, în țările aparținând Uniunii Europene. În acest ghid sunt abordate, în mod sistemic, riscuri și măsuri de prevenție și aplicabilitate ale căror rol este acela de a elimina potențialele riscuri asociate cu ceea ce definește siguranța alimentară.

În țara noastră, ghidul este necesar a fi respectat și cunoscut pentru a obține autorizații emise de către Autoritatea Națională Sanitar Veterinară Și Pentru Siguranța Alimentelor. Ghidul de față HACCP a fost implementat de NASA cu mult timp în urmă, iar ulterior a fost extins și în restul activităților din industria alimentației publice. HACCP este un sistem preventiv ale cărui măsuri asigură controlul siguranței alimentare și presupune, în mod organizat, sistem, științific respectarea anumitor proceduri, protocoale specifice de curățenie și abordare a situațiilor care ar putea apărea la locul de muncă (spre exemplu, folosirea de detergenti profesionali).

Standardele acestui sistem permit, în aceeași măsură, și identificarea și analiza pericolelor ce sunt asociate cu diferite etape din cadrul procesului de producție alimentară. Norme pentru a preveni infecția cu E. coli sunt, de asemenea, prezentate și descrise, precum și definirea acelor mijloace necesare pentru a controla pericolele asociate. Respectarea cu strictețe a standardelor prezentate în sistem permit minimalizarea, în momentul în care mijloacele sunt aplicate în mod eficient, a apariției pericolelor alimentare. Astfel, se caută ca HACCP să ofere siguranță celor care activează în domeniul industriei alimentare (producție, export, ambalare etc).

Produsele nu trebuie să fie contaminate, sub nicio formă, cu factori de ordin fizic, chimic sau biologic (cum ar fi microorganisme, fungi), care ar putea astfel cauza probleme de sănătate. În acest ghid se vorbește și despre toate dotările specifice de care trebuie să dispună o companie, un laborator de producție alimentară sau orice alt sistem care activează în domeniul alimentar, de la cum trebuie abordată curățenia, ce produse se folosesc și până la folosirea de rola hartie pentru curățenie. Alte concepte sunt, de asemenea, surprinse în HACCP, pentru evitarea tuturor situațiilor neplăcute, de risc, asociate cu activitatea în acest domeniu al industriei alimentare.

Ghidul pentru industria alimentară HACCP surprinde standardele aplicabile în acest sector care vizează activitatea personalului, principiile care reglementează toate activitățile acestei nișe și alte domenii în care se aplică sistemul HACCP. Principiile sistemului se bazează, în principal, pe standardul international ISO 22000:2018, standard ce înmagazinează toate rigorile și legile ce asigură siguranța alimentară la nivel mondial, nu doar european. Aceste standarde trebuie atât tratate cu seriozitate, cât și respectate pentru a putea primi aviz de funcționare publică și pentru a preveni posibilele situații neplăcute ce ar putea deprecia serviciile oferite din domeniu.

 

 

 

CategoriiFără categorie