Banca Națională preconizează că inflația va reveni în intervalul țintă de 5% în a doua jumătate a anului 2022. Vă spunem cum să vă protejați economiile într-o perioadă instabilă.
Ce este inflația și cum afectează ea bunăstarea oamenilor
Inflația este deprecierea banilor care duce la creșterea prețurilor bunurilor și serviciilor. Criza a lovit puternic economia și a accelerat inflația, ceea ce a dus la o reducere a puterii de cumpărare pentru cetățenii obișnuiți. Cu alte cuvinte, din cauza inflației, cetățenii își pot permite mai puțin cu același venit.
Pe lângă scăderea puterii de cumpărare, creșterea inflației a avut un impact negativ asupra economiilor. Toate economiile în monedă națională își pierd treptat din valoare, iar ratele dobânzilor bancare cresc mult mai lent decât inflația.
Cum să vă păstrați economiile
Experții financiari recomandă mai multe modalități de a vă proteja economiile de inflație:
· Transferarea tuturor economiilor într-o monedă străină mai stabilă;
· Investiții în domeniul imobiliar;
· Cumpărarea de titluri de valoare.
Toate aceste metode ajută la protejarea economiilor împotriva deprecierii treptate, dar le fac mai puțin accesibile pentru proprietarii lor – pentru mulți, este mai liniștitor să aibă banii la saltea, de unde îi pot lua oricând. Experții consideră că acest lucru este mai mult un lucru bun decât rău, deoarece faptul că economiile nu sunt atât de ușor accesibile oferă o protecție suplimentară împotriva cumpărăturilor impulsive și a dorințelor. Va trebui să vă gândiți de trei ori înainte de a schimba moneda sau de a vinde acțiuni.
Iar dacă ai nevoie urgentă de bani, este mai bine să luați un împrumut online pe termen scurt și să-l plătești cu următorul salariu. Cele mai bune condiții de împrumut online rapid sunt ușor de găsit pe site-ul MyCredy.