Divortul, trauma adultului, dar si a copilului

Desi traumele unui copil crescut intr-o familie nefericita sunt grave, nici divortul nu este o situatie peste care trecem cu usurinta. Este trauma dubla, cea a parintilor si a copiilor deopotriva. Din pacate, astfel de situatii lasa urme de nesters in mintea unui copil. Ii poate afecta viata pe moment, dar si pe termen lung, motiv pentru care vizitele la specialist, la sedinte de terapie sunt extrem de importante.

Din lista de afectiuni ce pot afecta buna dezvoltare a unui copil, trecut prin trauma divortului parintilor sau, regasim afectiuni medicale diverse, pana la depresie, anxietate, adictii. Este adevarat ca un divort poate fi destul de stresant pentru toti din familie. Apare insa si tentatia de a disputa viata copilului, de unde si un lung sir de alte nereguli, de certuri si impact negativ in viata copilului.

Cum sa ramai alaturi de copil in aceste situatii

Specialistii psihoterapeuti de la Psihart recomanda sedinte de terapie de familie, individuala sau parinte-copil. In acest fel, in mod obiectiv sunt discutate aspectele ce pot afecta copilul si sunt luate masuri benefice pentru toata lumea. O familie continua sa aiba legaturi pe viata, in pofida unui divort ce separa fizic pe parinti – desi pare poate imposibil acest aspect, mai ales in faza de frustrare si ura ce tenteaza pe soti in plin proces de separare.

Ce ramane de facut? Concret, parintii au un scop comun si trebuie sa evite sa vorbeasca urat unul despre celalalt. La mijloc sta greutatea de a comunica, adultii implicati in acest proces se invinuiesc unul pe altul, isi arunca vorbe grele si traiesc o furtuna emotionala ce o transmit si copilului.

Este absolut necesara interventia unui psihoterapeut?

O piedica pe care ne-o punem este de a crede ca putem face orice singuri. Exista specialisti pentru ca educatia emotionala individuala sa fie asumata. Asadar psihoterapeutul este de ajutor in orice moment ce pare dificil de depasit. In trauma divortului, atat in plan individual, cat mai ales in ceea ce priveste trauma copilului, terapia de familie pare sa fie o ancora in realitatea care acum doare, care se schimba si fata de care cei implicati trebuie sa se reorganizeze si adapteze.

Exista viata dupa divort, fericire dupa despartire si parinti care lucreaza armonios impreuna, post divort, pentru binele copilului/copiilor. O astfel de decizie, de a merge la terapie, nu ar trebui intarziata mai ales in situatii precum:

  • Copilul este restras si isi limiteaza activitatile.
  • Manifesta teama, are ticuri.
  • Calitatea somnului este afectata sau are rezultate scolare sub cele asteptate.
  • Este apatic, are tulburari de alimentatie din senin.

Problema este ca traumele unui divort nu se vad imediat si poate chiar nici nu se manifesta imediat, ci in timp. Gestionarea starilor ce ii incearca pe copii, mai ales ca nu inteleg ce se intampla sau inteleg prea bine realitatea aceasta trebuie sa fie una timpurie.

Afla mai multe informatii despre cum sa ramai un parinte bun si dupa divort de la specialistii Psihart – detalii in cadrul paginii oficiale.