Decernarea Premiilor Constantin Brâncoveanu a avut loc pe 19 noiembrie

Gala Premiilor Constantin Brâncoveanu, unul dintre cele mai prestigioase evenimente culturale din România, organizat de Fundația Alexandrion, s-a desfășurat anul acesta într-un format nou care va permite unui public extins să vizioneze gala atât pe micul ecran, cât și online, în confortul și siguranța propriei locuințe.

Evenimentul, care a fost prezentat de jurnalista Teodora Tompea, va putea fi vizionat pe postul B1 TV sâmbătă, 28 noiembrie, începând cu ora 19:00 și, ulterior, și pe canalul de Facebook al Fundației Alexandrion.

Formatul evenimentului a fost reconfigurat pentru a putea respecta toate măsurile legislative în vigoare, impuse de evoluția pandemiei de COVID-19. Premiile au fost decernate la Muzeul Național de Artă, în Sufrageria Regală.

Am trăit mereu cu această convingere, că fundamentul unei națiuni este cultura. Din acest motiv consider că România este atât de bogată, iar credința mea a fost cu atât mai mult adâncită în acest an. În aceste clipe trebuie să ne îndreptăm privirea către ceea ce ne definește ca popor, iar cei pe care îi onorăm în acest an prin premiile ce poartă numele lui Constantin Brâncoveanu sunt, fără îndoială, parte din esența sublimă a României. Privind lista de premii, de realizări, de mari nume și valori românești mi se pare că nu am pierdut nimic în 2020, ci că în fapt, tot ceea ce contează este încă aici, cu noi. –  a spus Nawaf Salameh, Președintele Alexandrion Group și al Fundației Alexandrion.

Juriul a fost format din Prof. Univ. Dr. Irinel Popescu  – chirurg, Sorina Goia – muzicolog, Magda Mihăilescu – critic de film, Prof. Dr. Constantin Corneanu – istoric, Acad. Dumitru Radu Popescu, Prof. Univ. Arh. Marian Moiceanu, Ștefan Râmniceanu – artist plastic, Dr. Valeriu Ioan-Franc – economist și Ludmila Patlanjoglu – critic de teatru. Juriul a fost prezidat de Acad. Răzvan Theodorescu- președinte, Acad. Dan Berindei și  Prof. Univ. Dr. Andrei Marga.

Laureații sunt: teatru – Emil Boroghină, artă – Aurel Vlad, medicină – Prof. Dr. Dinu Antonescu, istorie – Elena Dragomir (premiul pentru carte), film – Răzvan Vasilescu, economie – Victor Axenciuc (premiul pentru vol. 2 al lucrării 1860 – 2010, Serii statistici seculare), literatură – Mircea Bradu. arhitectură – Prof. Dr. Arh. Adrian Spirescu, muzică – Mariana Nicolesco.

Momentele muzicale au fost susținute de artiștii din ansamblul Violoncellissimo.

Începând cu ediția din 2016 a Galei, pentru a-i motiva pe elevii din comuna Brâncoveni, locul copilăriei domnitorului Constantin Brâncoveanu, să aibă rezultate cât mai bune la învățătură, a fost acordată și o bursă de studii. În acest an câștigătoarea bursei Nawaf Salameh este Maria Adelina Popescu, care a obținut cea mai mare notă la examenul de capacitate dintre elevii comunei Brâncoveni.

In cadrul Galei i-a fost oferită distincția de onoare pentru merite deosebite Preafericitului Youssef Absi, Patriarhul Bisericii Greco – Catolice Melkite.