Proteinele sunt o componentă importantă a regimurilor și dietelor alimentare. Fie că vrei să pierzi în greutate sau să obții masă musculară, cele mai mari beneficii asupra corpului tău le obții din proteină. De aceea, piața de profil a suplimentelor proteice s-a dezvoltat masiv, în ultimii ani, atât la nivelul competițiilor sportive, cât și pentru amatorii care vor stil de viață sănătos.
De unde poți obține proteinele necesare
Multă vreme, oamenii au considerat că singurele surse de proteine necesare organismului uman sunt alimentele de origine animală. Alternativa la sursele de origine animală, suplimentele din proteină vegetală au aceleași rezultate asupra organismului, însă, cu un grad mult mai mic de risc al complicațiilor. Principalele surse vegetale de aminoacizi esențiali sunt mazărea, soia și orezul. O serie de plante precum cânepa, quinoa și chlorella sunt surse complete de proteine, la nivelul polenului extras de albine.
Riscuri și beneficii
Excesul de proteine din carne dar și din ouă și lactate poate afecta metabolismul. Principalul motiv este dificultatea ficatului de a procesa întreaga cantitate de proteine din hrană, crescând nivelul de acid uric din sânge. Cele mai expuse sunt persoanele sedentare, care asimilează mult din alimentație și nu ard surplusul, prin efort fizic. În aceste condiții, nivelul de colesterol și grăsimi saturate crește, fapt ce are drept consecință riscul obezității și al afecțiunilor cardiace. De aici până la un accident vascular cerebral nu mai e decât un pas. Plantele, în schimb, au un pH ridicat care ajută rinichii să filtreze, eficient, acidul uric și să-l elimine din corp.
Cum le introduci în alimentație
Suplimentele proteice de origine vegetală completează un regim alimentar echilibrat, cu fructe și legume și un program de exerciții fizice. Sportivii de nivel profesionist au cel puțin un nutriționist în echipă, care se ocupă de tot ce înseamnă alimentație în raport cu intensitatea efortului depus. Pentru un regim de viață normal, cu antrenamente ocazionale și un stil de viață sedentar provocat de munca de birou, proteinele pot deveni o sursă de energie necesară refacerii organismului. Înainte de a le introduce în dietă, documentează-te cu privire la alegerea și administrarea corectă. Ajutorul și îndrumarea unui specialist sunt binevenite, mai ales, la început. Fiindcă sunt suplimente alimentare pe bază de plante, nu te aștepta la o scădere în greutate sau la transformarea excesului de grăsime în masă musculară, peste noapte. Proteinele vegetale dau cele mai bune rezultate atunci când completează o alimentație echilibrată și un regim de antrenament susținut.
Efectele benefice asupra organismului atunci când sunt administrate corect au dus la popularizarea lor. Atât timp cât sunt naturale și completează un stil de viață activ și sănătos, suplimentele proteice oferă rezultatele dorite pentru arderea grăsimilor și creșterea masei musculare.