De ce și cum să ții un jurnal de sarcină

În momentul în care a aflat că este însărcinată, primul lucru pe care îl calculează o femeie este data la care se va naște bebelușul. Chiar dacă data nașterii nu poate fi prezisă cu exactitate, se poate calcula o perioadă aproximativă a nașterii în funcție de perioada de graviditate. Pentru acest lucru sare în ajutorul viitoarelor mămici jurnalul de sarcină, un „instrument” creat special pentru a spune când se va naște copilul și nu numai.  

Cum funcționează?

Dacă ești la prima sarcină probabil te întrebi „Cum calculează calculatorul de sarcină”? Simplu! Pentru a-ți oferi toate informațiile de care ai nevoie pentru a cunoaște evoluția sarcinii, calculatorul de sarcină are nevoie doar de:

  1. data ultimului ciclu menstrual;
  2. durata ciclului menstrual.

În funcție de acestea două, cu ajutorul unui jurnal de sarcină poți să fii la curent cu toate schimbările prin care trece organismul tău, te poți alătura unei comunități de viitoare mame, poți să-ți notezi medicamentația și eventualele întrebări pentru medicul ginecolog.

Unde găsești un jurnal de sarcină?

Pe internet există o mulțime de variante de jurnale de sarcină, pe care le poți instala direct pe calculator. O alternativă și mai accesibilă sunt aplicațiile de tip jurnal de sarcină pe care le poți instala pe telefonul personal. Această variantă este cea mai folosită de viitoarele mame deoarece au acces în permanență la datele din jurnal.

Ce informații îți oferă?

Odată instalat pe telefon sau pe calculator, poți începe să introduci în el toate informațiile pe care le vrei iar în baza lor, acesta îți va spune:

  • Când trebuie să îți faci analize și ecografii;
  • Când se încheie primul și al doilea trimestru și când începe al treilea trimestru de sarcină;
  • În ce săptămână de sarcină de afli.

 

Jurnalul de sarcină poate juca rol de calendar personal și îți poți nota în el lucrurile importante pe care nu ai vrea să le uiți precum: programările la doctor, când trebuie să iei pastile sau tensiunea. Totodată, în cadrul unui jurnal de sarcină complex poți găsi sfaturi legate de odihna din timpul sarcinii sau de ce tip de mișcare ai voie să faci. Cum să te alimentezi corect și care sunt cele mai frecvente întrebări pe care și le pun femeile în timpul sarcinii, precum și răspunsuri la ele.

 

Jurnalul de sarcină îți oferă și detalii simpatice legate de bebelusul pe care îl porți în burtică:

  • Ce dimensiune are în funcție de săptămâna în care te afli, făcând comparații haioase. De exemplu, în săptămâna 16, bebelușul are dimensiunea unui avocado.
  • Poți salva în jurnalul de sarcină momente speciale pe care nu ai vrea să le uiti, cum ar fi ziua în care ai aflat sexul copilului, ziua în care ți-ai anunțat familia sau ziua în care ai simțit prima mișcare a bebelușului.

 

Astfel spus, fiecare femeie însărcinată ar trebui să țină un jurnal de sarcină, acesta lucrând în favoarea ei din toate punctele de vedere. Oferă atât informații medicale cât și detalii amuzante și interesante despre perioada specială prin care trece.