De ce au crescut atât de mult prețurile la cereale în ultimele luni?

Creșterea prețurilor la cereale a stârnit îngrijorări în rândul specialiștilor încă de anul trecut, atunci când în data de 26 aprilie, cotația principalelor cereale (grâu și porumb) a atins cel mai înalt nivel din ultimii 8 ani, la bursa cereale din Varșovia. La baza acestei situații a fost o cerere crescută din partea Chinei în special pentru porumb – la începutul anului 2021, China importase deja 15.7 milioane de tone de cereale, o cantitate record, ce nu a mai fost atinsă în ultimii 26 ani. Pe lângă această cerere crescută pentru cereale, cotațiile au mai crescut și din cauza unor prognoze nu tocmai favorabile cu privire la scăderea producției ca urmare a fenomenelor înregistrate la nivel mondial (frig și secetă). Prețurile la cereale s-au menținut însă ridicate și în acest an,

Cât de mult a influențat războiul din Ucraina cotația cerealelor la bursă?

Ucraina, alături de Rusia, au fost o perioadă lungă de timp mari exportatori de cereale – în 2019, Ucraina a fost intitulată cel mai mare exportator de cereale din lume, după ce în perioade 2016-2019, Rusia a deținut acest titlu. Izbucnirea războiului între cele două țări nu a făcut deci altceva decât să agraveze această criză a cerealelor, iar prețurile la bursa de cereale au continuat să crească (Agrotrading publică constant evoluția cotațiilor bursiere).

Imediat după începerea războiului, presa internațională scria despre faptul că prețul grâului a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani, iar acest lucru stârnea îngrijorări în rândul specialiștilor cu privire la o posibilă inflație – inflație pe care o simțim astăzi pe propria piele, mai ales atunci când mergem la cumpărături și plătim un preț mult mai mare pe produsele care au la bază cereale (atât cele de bază – făină, mălai, etc., cât și cele procesate). Un eveniment critic pentru piața cerealelor a fost închiderea porturilor maritine de pe teritoriul Ucrainei, care a dus la blocarea exporturilor de cereale. În acel moment, ONU avertiza nu doar asupra fenomenului mondial de inflație a alimentelor, cât și despre posibilitatea instaurării foametei.

Așadar, prețurile cerealelor au crescut în ultimele luni pe fondul conflictelor militare ce au loc în cele două țări, mari exportatori de cereale. Dar asta nu e tot, pentru că majorarea cotațiilor a fost influențată și de creșterea prețurilor la alte produse, cum ar fi semințe, pesticide sau îngrășăminte (specialiștii susțin că cea mai mare creștere s-a înregistrat în cazul îngrăsămintelor, de 300-400%).

Prima scădere a prețului cerealelor a fost înregistrată în luna august, atunci când a plecat din portul Odesa prima navă de export cu cereale, după aproximativ 5 luni în care cerealele au fost blocate în urma invaziei rusești. Însă lucrurile sunt destul de instabile pe termen lung pentru că producția de cereale în Ucraina a scăzut după izbucnirea războiului, iar asta înseamnă că alte țări trebuie să se mobilizeze pentru a asigura necesarul de cereale la nivel mondial. Este șansa Româniai de a a se alinia din nou în topul celor mai mari exportatori de cereale la nivel mondial, performanța la nivelul UE fiind deja atinsă în acest an. Rămâne de văzut cum va evolua situația în următorii ani.

CategoriiFără categorie