Achiziția unei case reprezintă un proces complex, pe care trebuie să-l parcurgi cu mare atenție. Investiția într-un imobil este una semnificativă, fapt pentru care se impune să cunoști câteva lucruri înainte de a semna documentele care te vor transforma în noul proprietar al acestuia. Prin urmare, fie că este pentru prima dată când cumperi o casă, fie că ai mai făcut deja acest lucru, trebuie să respecți cinci reguli de aur care te vor scuti de orice lucruri neplăcute. Iată despre ce este vorba:
1.Stabilește tipul imobilului dorit
Preferi liniștea din zonele suburbane sau te atrage confortul traiului în mijlocul orașului? Primul aspect pe care trebuie să-l iei în considerare atunci când vrei să-ți cumperi o locuință este tipul imobilului. Este important să stabilești dacă vrei o casă sau un apartament, să știi de cât spațiu ai nevoie ori câte camere va avea viitoarea ta casă. În funcție de nevoile și preferințele tale, vei ști către ce imobile să-ți îndrepți atenția și îți vei putea pune la punct un buget.
2.Evaluează-ți posibilitățile financiare
Fără îndoială, trebuie să cunoști suma maximă pe care îți permiți să o plătești pe un imobil. În cazul în care nu dispui de toți banii și intenționezi să apelezi la un împrumut, folosește un calculator credit imobiliar ca să-ți formezi o idee cu privire la suma pe care o poți solicita de la o instituție financiară, rata lunară, perioada de rambursare a creditului sau dobânda anuală efectivă.
3.Analizează mai multe oferte imobiliare
Odată ce ai stabilit tipul imobilului pe care vrei să-l cumperi și care sunt posibilitățile tale financiare îți va fi foarte ușor să-ți cauți o locuință. Însă, ai grijă să analizezi cât mai multe oferte și să te asiguri că prețurile, fotografiile sau imobilele pe care le găsești sunt reale. Există o mulțime de anunțuri false ori a căror descriere nu corespunde cu realitatea, așa că încearcă să eviți escrocheriile. De asemenea, compară diverse proprietăți ținând cont de cât mai multe detalii ca să te asiguri că faci alegerea ideală în ceea ce privește costul final, zona, starea imobilului, facilitățile etc.
4.Verifică atent imobilul pe care vrei să-l cumperi
Când cauți un imobil, trebuie să evaluezi fiecare proprietate văzută, însă cea pe care urmează să o cumperi are nevoie de o verificare amănunțită. Nu te concentra doar asupra dimensiunii camerelor, ci ia în considerare cât mai multe detalii tehnice și estetice. De pildă, încearcă să afli informații despre eficiența energetică, izolație, finisaje, starea ferestrelor, a acoperișului sau fundației, după caz.
5.Află cât te costă să fii proprietar
Atunci când vrei să cumperi un imobil trebuie să fii pregătit și pentru plata taxelor notariale, a comisioanelor către agenție, asigurărilor, impozitelor sau altor costuri asimilate vânzării.
Investiția într-o locuință este un pas mare pentru o familie sau un cuplu, așa că ia în considerare aceste reguli ca să te asiguri că nu vei da greș cu tranzacția făcută.