Funcționarea unei combine depinde foarte mult de caracteristicile sistemului de distribuție, iar când acesta începe să pună probleme, primul lucru la care ar trebui să te gândești este schimbarea curelei. Pentru a putea fi pregătit pentru orice situație, iată cum poți verifica și schimba cureaua la combină, chiar și fără a fi nevoit să apelezi la un specialist.
Cumpără un model compatibil de curea
O verificare simplă la nivelul sistemului de distribuție îți poate arăta uzura curelei, însă există și situații în care verificarea vizuală nu ajută prea mult. Totuși, pentru a putea fi pregătit pentru orice situație, este recomandat să achiziționezi o curea rezistentă pentru combină pe care să o poți schimba atunci când este nevoie.
Combina este un utilaj care necesită o funcționare corectă și continuă, așa că ar trebui să fii atent la orice modificare a sistemului de funcționare, pentru a ști să intervii corect. Iată câteva dintre situațiile în care poate fi necesar să schimbi cureaua.
Motorul funcționează greoi
Primul semn că trebuie să schimbi cureaua de distribuție este cel care șine de funcționarea motorului. Acesta trebuie să lucreze lin, fără întreruperi și fără porniri greoaie. În momentul în care motorul începe să ”obosească”, ar trebui să verifici buna funcționare a sistemului de distribuție.
Sistemul de distribuție are rolul de a asigura funcționarea tuturor pieselor la unison, fără întârzieri sau alte tipuri de probleme. În momentul în care cureaua este uzată, combina nu va mai funcționa în mod corect, iar motorul va emite aceste semnale pe care este indicat să le ai în vedere.
În cazul în care motorul nu mai pornește, această situație este de cele mai multe ori cea care îți indică faptul că undeva la nivelul curelei de distribuție există o fisură sau o ruptură.
Scurgerile de ulei
Atunci când începi să observi scurgeri de ulei la nivelul utilajului ar trebui să ai în vedere verificarea curelei de distribuție. Această verificare te poate ajuta să eviți probleme majore la nivelul motorului, așa că nu uita să verifici întotdeauna acest lucru.
Sunete la motor
Deși pot avea și alte cauze, zgomotele motorului pot indica și probleme la nivelul curelei. Aruncă o privire la nivel de ansamblu pentru a verifica și asigură-te că zgomotele nu sunt cauzate de curea.
Cum să schimbi cureaua la combina?
În general este recomandat să apelezi la specialiști pentru a face acest lucru, deoarece aceștia știu exact care este procedeul cel mai sigur de schimbare a curelei, dar și situațiile mai provocatoare prin care poți trece.
Totuși, dacă vrei să realizezi această etapă în regie proprie, atunci ar trebui să te asiguri că ai la îndemână sculele necesare pentru operațiune și că respecți normele de siguranță. Mai apoi va fi nevoie să te asiguri că bateria este deconectată și că scoți eventualele cabluri sau elemente care ar putea să afecteze procesul de scoatere a curelei.
O dată creat un spațiu potrivit, este nevoie de eliminarea curelei vechi și de atașarea celei noi, urmând în oglindă pașii anteriori. Fiecare cablu trebuie reatașat, inclusiv cel al bateriei, astfel încât să poți proba eficiența noii curele.
Primul lucru la nivel de verificare ar trebui să fie pornirea. Cu o curea nouă, motorul ar trebui să pornească în mod corect, fără sunete distincte decât în mod normal și fără alte probleme. Mai apoi ar trebui să observi îmbunătățiri la nivelul funcționării utilajului, care nu va mai înregistra probleme din cauza curelei de distribuție.
Este important să alegi o curea de calitate și să întreții utilajele în mod corect. O curea eficientă va prelungi durata de viață a utilajului, iar pe tine te va ajuta să lucrezi mai ușor.