Anxietatea este un sentiment normal, ce se manifestă în viața actuală a tuturor. La un nivel controlat, este considerat de specialiști chiar sănătos să manifești o oarecare doză de anxietate (îngrijorare pentru viitor), deoarece o cantitate redusă de frică ne ajută să evităm comportamentul impulsiv, spre exemplu. Cu toate acestea, atunci când nivelul de teamă crește prea mult (chiar dacă are un motiv real!), este timpul să se apeleze la un specialist în tratamentul anxietății. Cel mai la îndemână este a te adresa, mai ales în aceste condiții de pandemie, unui psiholog online.
Ceea ce diferențiază anxietatea de frica propriu-zisă este că frica manifestată în a doua situație este un răspuns emoțional la o amenințare reală sau percepută Aici și Acum, în timp ce anxietatea este acel tip de teamă generat de anticiparea unei amenințări viitoare.
În anxietate nu avem întotdeauna claritatea și nu mai suntem într-o stare de acțiune corectă pentru a stopa, modifica pozitiv, ocoli ceva ce se poate întâmpla în viitor. Poate fi un gând, un conflict intern, o credință, o frustrare etc.
Dar de unde știi dacă anxietatea ta a trecut linia de normalitate? Cum te poate ajuta terapia să controlezi acest sentiment?
Anxietatea devine patologică atunci când atinge un nivel ridicat și rămâne prezentă o perioadă lungă de timp.
În astfel de cazuri, persoana nu este întotdeauna capabilă să identifice clar dimensiunea a ceea ce, în acea situație la care se gândește, îi provoacă teamă și îngrijorare și deseori tinde să interpreteze lucrurile normale ca fiind eminamente periculoase sau catastrofale. Când se întâmplă acest lucru, anxietatea se transformă treptat într-o tulburare mentală ce trebuie tratată.
Există clasificate mai multe tipuri de tulburări legate de anxietate:
– tulburarea de anxietate generalizată;
– tulburarea de panică;
– tulburarea de stres posttraumatic;
– tulburarea de anxietate socială;
– diversele tipuri de fobii etc.
Cum poți să recunoști anxietatea excesivă?
Tulburarea de anxietate generalizată este una dintre cele mai frecvente afecțiuni întâlnite în practică.
Această tulburare se caracterizează printr-o îngrijorare excesivă, de durată și dificil de controlat, care este însoțită de unele simptome fizice și/sau psihologice generatoare de suferință, limitând persoana de a face numeroase lucruri altfel normale.
Suferinzii de anxietate generalizată simt o îngrijorare puternică pe toate planurile: la locul de muncă, acasă și în societate, se tem să nu intre în situații pe care nu le-au experimentat încă niciodată.
Îngrijorarea în limite raționale ajută să fie anticipate problemele și ca oamenii să fie pregătiți mai bine pentru ceea ce va urma. Problema este când se întâmplă contrariul și frica îi paralizează. Acesta poate fi un semn că anxietatea a trecut dincolo de normal.
Criterii de recunoaștere a anxietății generalizate:
- Anxietatea te paralizează
Îngrijorarea care depășește limita normalului te paralizează îți va ocupa o mare parte din timp, îți va consumați energia și îți va scădea veniturile, ceea te va face să pierzi nenumărate oportunități la locul de muncă și în alte domenii ale vieții, irosind mult din potențialul pe care îl ai nativ.
Principala modalitate de a recunoaște că nivelul de anxietate este ridicat este să înțelegi cum interferează cu rutina ta. Un psiholog te poate ajuta în acest sens. Chiar dacă face acest lucru online, nu prin ședințe desfășurate la cabinetul său.
- Generează suferință și obstacole în viața ta
Dacă universul tău începe să fie limitat din cauză că încetezi ca să mai participi la evenimente sociale, să faci lucruri pe care ți le dorești sau dacă acel sentiment afectează relațiile tale afective, atunci trebui ca să cauți ajutor profesional. Platforma in-fine.app îți stă la dispoziție în acest sens.
- Intensitatea și durata anxietății
Anxietatea normală are o durată scurtă și punctuală. Dacă depășește această perioadă și te lasă în alertă pentru o lungă perioadă de timp, poate genera oboseală, îți poate afecta somnul și performanțele cognitive, îți poate reduce eficiența sistemului imunitar, dezvoltarea ta pe toate planurile.
- Este dificil de controlat singur
Nu este întotdeauna ușor să controlezi singur o anxietate generalizată: persoana nu are un autocontrol asupra acestor sentimente și simptome.
Cum te ajută de consilierea psihologică online?
Rolul psihologului este de a te ghida asupra strategiilor care ajută la controlul sentimentului de anxietate. Metacogniția, o tehnică de reflecție asupra gândurilor cuiva, este foarte interesantă pentru aceste cazuri.
În plus, unele tehnici de relaxare, cum ar fi respirația diafragmatică, sunt, de asemenea, eficiente în controlul anxietății.
Psihologul nu face judecăți despre ceea ce simți și adoptă o atitudine primitoare, care te va face să te simți în siguranță să vorbești despre problemă.
Tratamentul psihologic se face într-un mod individualizat și personalizat, respectând caracteristicile fiecărui client.
Scopul psihoterapiei online nu este doar suprimarea anxietății. Vei învăța să ai mai mult control asupra simptomelor, dar, mai presus de toate, va transforma modul în care acționezi și să relaționezi cu tine însuți și cu lumea în fața unor situații stresante.
I’m Fine este un instrument virtual care face conexiunea între specialist și client. Alege și tu psihologul dorit de pe platforma amintită pentru a scăpa de anxietatea care îți scade calitatea vieții!