Cum se pot corecta defectele minore ale danturii cu ajutorul fațetelor dentare

Fațetele dentare sunt unele dintre metodele eficiente de microprotezare. Fațetele sunt cochilii subțiri care sunt lipite de suprafețele frontale ale dinților.

În cazul unor mici defecte, aceasta este cea mai bună opțiune pentru restabilirea esteticii liniei zâmbetului la o clinică de stomatologie.

Când este necesar să apelezi la fațete dentare?

Visezi la un zâmbet de la Hollywood, dar nu ești gata să-ți faci implanturi? Atunci fațetele dentare sunt cu siguranță pentru tine. Tehnologia este o încrucișare între protezarea dentară și umplerea acestora. Vei obține un zâmbet ca într-o reclamă pentru pasta de dinți. Fațetele dentare sunt o modalitate simplă și eficientă de refacere a dinților. Acestea sunt plăci subțiri care sunt fixate nu pe toată suprafața dintelui, ci doar pe fațada acestuia (suprafața frontală + marginea de tăiere). Sunt realizate din așa-numita ceramică dentară, similară ca textură cu smalțul dinților. Materialul este foarte durabil și rezistent la coloranții alimentari – nici cafeaua, nici ceaiul, nici Coca-Cola nu vor schimba nuanța fațetelor. Fațetele nu se simt în gură, nu interferează cu alimentația și nu afectează sensibilitatea dinților.

Fațete dentare – Avantaje

Instalarea fațetelor se realizează la stomatolog cu un disconfort minim pentru pacient. Produsele sunt realizate rapid, pe măsură ce sunt instalate. Dinții restaurați, acoperiți cu fațete arată foarte natural și atractiv. Acest lucru se realizează datorită capacității mari de transmisie a luminii fațetelor. Lucrarea va dura cel puțin 10 ani.

Tehnologia îți va permite să corectezi diferite defecte estetice și funcționale ale dinților. Aceste structuri ascund leziunile necarioase ale smalțului (eroziune, pigmentare, defect în formă de pană), corectează forma dintelui, reduce spațiile interdentare, ascunde fisurile și ciobiturile.

Cu ajutorul faţetelor ceramice, curbura minoră a dinților poate fi corectată fără a recurge la tratament ortodontic. Grosimea plăcilor este selectată individual și variază între 0,3–0,7 mm. Fațetele dentare în sine sunt realizate într-un laborator dentar. Spre deosebire de plombe, aceste structuri dentare nu se micșorează, astfel încât forma și dimensiunea dintelui vor rămâne aceleași după procedură. În același timp, plăcile ceramice îndeplinesc o funcție de barieră, protejând smalțul și pulpa dentară de carii.

Fațetele ceramice sunt cea mai bună combinație de preț, calitate, rezistență și estetică. Produsele de calitate sunt realizate din ceramică de silicat de litiu. Datorită unei modalități speciale de a crea plăcile ceramice – arderea într-un cuptor sub presiune – fațetele dentare nu au pori în structură. Caracteristica principală a produselor este rezistența crescută. Rezistă la sarcini puternice de mestecat și nu necesită ca pacientul să restricționeze dietă și schimbările stilului de viață.

În același timp, ceramica se distinge prin estetica înaltă. Înainte de refacerea unui dinte cu faţeta dentară, se realizează în laboratorul dentar o structură care ţine cont de toate dorinţele pacientului în ceea ce priveşte forma, culoarea şi nivelul de transparentă. Numai un stomatolog profesionist poate recunoaște aceste structuri, deoarece arată cât se poate de natural.

La planificarea manipulării, forma viitoarei fațete este încercată pe zâmbetul pacientului folosind modelarea 3D. Acest pas evită corectarea și crează cel mai precis design.

Fațete dentare – Tipuri

Microprotezele sunt clasificate în funcție de materialele de fabricație. Cea mai economică opțiune sunt fațetele din compozit, care sunt realizate din material de umplutură. De regulă, instalarea lor nu necesită șlefuirea smalțului. Durata de viață a suprapunerilor compozite nu depășește 5 ani.

Faţetele ceramice sunt cel mai popular tip de onlay-uri. Materialul translucid nu se distinge vizual de smalțul natural, are rezistență ridicată și durează cel puțin 10 ani. Fațetele ceramice sunt realizate individual în laborator. Pentru instalarea lor este necesară șlefuirea smalțului. Faţetele ceramice cu un cadru din dioxid de zirconiu au indicatori de rezistență sporiți. Sunt realizate folosind tehnologia de frezare 3D.

Faţetele pot corecta doar vizual imperfecțiunile. Nu afectează dinții. De regulă, instalarea structurilor se alege în cazul unor defecte minore la mai mulți dinți. Nu toată lumea este pregătită să poarte un aparat dentar pentru doi incisivi, și în acest caz, stomatologul oferă fațete dentare.