Pentru a maximiza durata de viață și performanța mașinii, există câteva elemente care ar trebui verificate constant, ținând cont de mai mulți factori, printre care și sezonalitatea.
Îngrijirea constantă a autovehicului și menținerea sa într-o stare bună de funcționare necesită efort și atenție, însă nu este o misiune imposibilă. Odată ce ești conștient de ceea ce ai de făcut – și cât de des – pentru întreținerea optimă a mașinii, lucrurile devin mai simple.
Performanța bateriei
Bateria este una dintre cele mai importante componente pentru funcționarea vehiculului. O baterie furnizează cantități mari de curent electric pentru demaror, motor și alte elemente ale vehiculului. Temperaturile extreme afectează performanța bateriei, astfel încât testarea regulată este necesară.
Pentru că bateria este o componentă a cărei funcționare necorespunzătoare afectează capacitatea mașinii de a porni, este important ca alegerea ei să fie una potrivită. De aceea, dacă, de pildă, vrei să alegi din oferta de baterii auto Rombat (acumulator), trebuie să te asiguri că modelul ales este compatibil cu autovehiculul. De asemenea, când analizezi ofertele și verifici baterii auto pret, este indicat să alegi produse de calitate, care au primit recenzii bune din partea altor șoferi, și să mergi la un service auto pentru instalare, astfel încât să primești un certificat de garanție.
Uzura anvelopelor
Nici calitatea anvelopelor nu trebuie ignorată, dacă îți dorești ca mașina să funcționeze la cele mai înalte standarde. Când temperaturile scad, sub nivelul de îngheț, compușii benzii de rulare de pe anvelopele care nu sunt de iarnă se întăresc, diminuând tracțiunea și manevrabilitatea. Din acest motiv, un șofer poate pierde sau păstra cu greu controlul mașinii. Anvelopele de iarnă au modele de benzi de rulare și compuși speciali pentru temperaturi scăzute, oferind aderență în condiții de zăpadă, gheață sau nămol.
Așadar, este important să schimbi anvelopele primăvara și toamna, alegând modele specifice celor două sezoane (cald și rece), sau să optezi pentru varianta all season, care oferă siguranță în trafic tot timpul anului.
Nivelul consumabilelor
Periodic (cel puțin o dată pe lună) și, mai ales, înaintea oricărei călătorii mai lungi, este indicat să verifici nivelul uleiului de motor, al lichidului de frână și al lichidului de răcire. Aceasta este o verificare importantă care contribuie la buna funcționare a mașinii și ar trebui realizată înainte de pornirea motorului. Nivelurile scăzute ale consumabilelor esențiale pot provoca probleme grave la nivelul motorului.
Uleiul de motor este cel de-al doilea cel mai utilizat produs consumabil, după combustibil, și rolul său este să faciliteze mișcarea pieselor mecanice care intră în contact unele cu altele. Specialiștii recomandă schimbarea uleiului de motor o dată pe an sau când au fost parcurși între 10.000 și 15.000 de kilometri. Însă, acesta trebuie verificat constant, astfel încât nivelul să se fie mereu optim.
Lichidul de frână se poate degrada din cauza umidității din aer pe care o absoarbe, motiv pentru care este important să fie înlocuit periodic cu unul nou.
Lichidul de răcire este important mai ales în timpul iernii, deoarece împiedică acumularea de cristale de gheață pe radiatoare. Astfel, motorul funcționează în stare bună.
Performanța mașinii depinde foarte mult și de calitatea pieselor auto și de modul în care acestea sunt îngrijite. De aceea, este recomandat să programezi periodic vizite la un service auto, pentru ca un mecanic profesionist să verifice starea autoturismului.
Sursă foto: Freepik