Sărbătorești un eveniment important sau pur și simplu ai chef de o distracție cu prietenii și rudele apropiate? Dacă ai răspuns „da” fără ezitare, înseamnă ca a venit momentul să începi să planifici o petrecere, iar noi ne-am propus să te ajutăm cu câteva sfaturi.
Așadar, dacă simți că nu stăpânești încă toate detaliile pentru organizarea unei petreceri, primul pas este să parcurgi până la capăt acest material, din care vei afla cum trebuie să procedezi.
Stabilește data și locul
Acesta este punctul de pornire al oricărei petreceri de pomină, pentru ca în funcție de cele două detalii îți vei întocmi planul ulterior. Cele mai reușite petreceri au loc în week-end, de preferat vineri sau sâmbătă seara. Desigur, dacă ai invitați „de cursă lungă”, nimeni nu te oprește să începi petrecerea vineri seara, să continui sâmbătă, iar cheful să se spargă duminică în zori.
În ceea ce privește locul, poți organiza totul la tine acasă sau poți închiria un local, ceea ce te-ar scuti de mai multe griji, dar te-ar costa ceva mai mult. Ideal ar fi să organizezi totul în aer liber, în grădina casei, sau și mai bine, la casa de vacanță, dacă dispui de așa ceva.
Lista invitaților
Gândește-te apoi pe cine vei invita și dă de știre din timp, pentru ca oaspeții tăi să nu apuce să-și facă alte planuri la data petrecerii. Fă-ți o listă cu toți cei pe care i-ai invitat și roagă-i să-ți confirme până la o anumită dată dacă pot veni sau nu, ca să știi pe cine te bazezi.
Ia în calcul și varianta că unii invitați care au refuzat se pot răzgândi, anunțându-te în ultimul moment că vin la petrecere, așa că e bine să ai pregătită suficientă mâncare și băutură pentru astfel de situații.
Ce pui pe masă
Dacă tot am pomenit de mâncare și băutură, rămânem la acest capitol și vom vorbi despre meniu. Dacă va fi o petrecere „cu masă întinsă” trebuie să stabilești un meniu care să includă aperitiv, felul unu si felul doi, iar la final desertul. Pentru o petrecere de apartament, sunt suficiente câteva platouri cu gustări, eventul și tort, dacă este vorba de o aniversare.
De la o petrecere în grădină nu ar trebui să lipsească grătarul, dar trebuie să te gândești și la invitații vegetarieni sau vegani, astfel că vei avea nevoie și de un meniu fără carne.
La o petrecere se și bea, astfel că trebuie să fii bine aprovizionat și la acest capitol. Felurile principale sunt berea, tăria, vinul și băuturile răcoritoare, la care se adaugă apa plată și cea minerală. Te-ar ajuta foarte mult un răcitor pentru vinuri, unde poți ține sticlele la rece fără sa aglomerezi frigiderul, deja plin cu alte cele. Dacă ești interesat de un astfel de dispozitiv, vezi aici o ofertă cu diferite modele, din care îl poți alege pe cel mai potrivit.
Muzica
Nu se poate petrecere fără muzică, așa că trebuie să iei în calcul și acest aspect esențial. Pentru o petrecere „cu ștaif”, cel mai bine e să apelezi la serviciile unui DJ, care se va ocupa de tot ce ține de partea de muzică și sonorizare. Acasă sau în curte, ai la dispoziție o sumedenie de variante pentru a asigura fondul sonor pe cont propriu.
Poți folosi laptopul, smartphone-ul conectat la o boxă portabilă, sau un smart TV cu aplicația de YouTube instalată. Este bine să faci din timp un playlist sau să lași pe cineva să se ocupe de muzică, punând piesele potrivite la momentul potrivit.
Nu în ultimul rând, nu uita să-ți anunți și vecinii că vrei să dai o petrecere acasă și să-i asiguri că nu vei ține tot blocul treaz sau nu vei face să răsune toată strada!