Cum să îți păstrezi sănătatea ochilor și să te bucuri de o vedere bună pentru mai mult timp

Vederea este unul din cele mai importante simțuri și totuși, uneori, nu avem grijă așa cum trebuie de sănătatea ochilor. Uneori chiar uităm cât de improtantă este vederea pentru viața noastră și cât de mult depindem de ea.

Dar, cu câteva trucuri sau cu câteva sfaturi de care să ții cont, trebuie să știi că poți face o diferență foarte mare pentru a te bucura de o vedere bună pentru mai mult timp.

Măsuri de protecție a ochilor

Protejează ochii de soare. La exterior, ar trebui mereu să porți ochelari de soare cu o protecție UV adaptată.

Aceștia pot proteja ochii de boli oculare grave deoarece razele soarelui pot afecta corneea sau retina. La fel ca și pielea, și ochii au nevoie de cea mai bună protecție contra soarelui. Prea multă lumină de la soare care nu este filtrată, poate să aibă în timp, consecințe foarte grave.

Dacă lucrezi mult la ecranul calculatorului sau al laptopului, ai nevoie de pauze mai lungi, când ar trebui să clipești cât mai mult pentru a permite ochilor să își revină. Regula celor 20 de secunde de trei ori este cel mai bun lucru care te poate ajuta. Fixează un punct aflat la 20 de metri timp de 20 de secunde, tot la 20 de minute. Un lucru cate te va proteja de oboseala vizuală!

Poartă mereu ochelari adaptați.  O vedere clară, bună pentru cât mai mult timp este un lucru foarte important. Trebuie deci să mergi la control în mod regulat pentru a vedea dacă sunt probleme. În acest fel vei putea purta ochelari si rame ochelari vedere adaptate nevoilor și problemelor tale.

Ochii au nevoie și de aer curat. O plimbare poate astfel ajuta ochii obosiți să se destindă. Dacă stai acasă sau la locul de muncă mai mult la birou, trebuie să aerisești cât mai mult încăperea.

Masează ochii din când în când. Un masaj mai blând al ochilor este cea mai bună modalitate de a le stimula. Se va asigura astfel o formare constantă a unui film lacrimal suficient pentru ca ochii să rămână umezi.

Regimul alimentar este și el foarte important. Antioxidanții sunt cei care pot reduce riscurile de a suferi de cataractă. Consumul de pește bogat în acizi grași omega 3 poate reduce și el riscul de a suferi de degererescență maculară. Bea apă în mod regulat, deoarece ai nevoie de ea pentru lacrimi.

Consumă doar fructe și legume proaspete, ar trebui să se limiteze consumul de carne roșie și produsele foarte dulci care pot altera vederea.

Nu fuma. Se știe că țigara este cea care poate mări riscurile de a dezvolta anumite riscuri oculare legate de vârstă, precum cataracta sau degenerescența maculară.

Ochii trebuie să fie consulați de un oftalmolog odată la trei ani. Mai des însă dacă te confrunți cu o miopie, hipertensiune sau alte patologii ale ochilor.

Trebuie să apelezi la un specialist și dacă ai probleme oculare persistente, ochii roșii, vedere scăzută sau în ceață sau orice altceva care te incomodează.

Sănătatea ochilor poate fi susţinută luând măsuri eficiente din timp. Modul de viaţă ce presupune interacţiune constantă cu ecrane ce eliberează lumina dăunătoare, poluare din atmosferă, modul de viaţă agitat şi alimentaţia săracă în nutrienţi valoroşi pentru ochi sunt principale cauze care duc la degradarea sănătăţii ochilor, însă acestea pot fi combătute urmând recomandările enumerate anterior.