Ai moștenit sau achiziționat un apartament pe care nu-l folosești, vrei să pleci din țară și să-ți dai locuința spre închiriere, ai cumpărat un apartament pentru copii și îl închiriezi până vor mai crește, te-ai mutat la țară și vrei să păstrezi apartamentul pentru un venit pe lângă pensie, pot fi diverse motive care fac un proprietar să închirieze și nu să vândă.
Desigur că poziția față de școli, mijloacele de transport, magazine, piață, punctele de atracție și mărimea lui vor cântări mult ca preț de închiriere, dar și modul în care este amenajat poate fi un mare atu dacă știi să îl folosești. Spre exemplu, daca are geamuri termopan se va inchiria mai scump.
Igienizează-l corespunzător
Asta poate însemna văruit, vopsit, reparații ale pereților afectați de igrasie, mucegai, poate chiar și schimbarea dușumelei dacă e nevoie, rașchetarea ei dacă este din lemn. Simplul văruit îl igienizează, îi dă un aspect nou și modern și poate elimina și eventualele mirosuri de tutun, mâncare etc. Alege var lavabil care se poate șterge dacă e stropit sau tapet care se poate spăla. Folosește aceeași culoare peste tot, alb, crem, gri deschis nu alte culori și modele pentru că nu știi care vor fi preferințele chiriașilor. În plus culorile deschise fac spațiul să pară mai mare, mai luminat și arată modern.
Repară-l și îmbunătățește-l
Când te muți într-o casă undeva, gândeștete ce ți-ar plăcea ție să găsești: un spațiu curat, plăcut, izolat și eficient energetic, cu instalații funcționale și nu cu elemente care stau într-o rână, îți cad în cap, au fisuri prin care picură apă sau alte defecțiuni. Angajează un meșter sau o echipă care să verifice usile exterioare, geamuri, încuietori, prize, centrală, gaz etc. Dacă știi că sunt cu probleme și le-ai reparat de multe ori fără succes, mai bine le schimbi. Nu rezolvi prea mult dacă numai le cosmetizezi și ascunzi defecțiunile. Iar dacă instalațiile de gaz sau electricitate au hibe, e grav, pot produce accidente și poți chiar fi tras la răspundere legal. Va fi poate vorba despre o investiție, dar gândește-te că nu vei avea bătăi de cap mai târziu, nu te vor suna să vii să le repari sau chiar pot să se mute și să rămâi cu spațiul nefolosit până remediezi ceea ce nu merge.
Amenajează-l practic și atrăgător
Teoretic poți să dai spre închiriere un apartament și fără să fie mobilat. Însă mobilarea poate crește prețul de închiriere și chiar poți găsi chiriași mai ușor.
Dacă ai locuit în apartament sau a locuit altcineva acolo înainte de a-l scoate spre închiriere, sunt probabil o mulțime de lucruri în casă. Păstrează puține piese de mobilier, doar pe cele absolut utile, solide, fără defecțiuni: în dormitor paturi, dulapuri pentru haine, noptiere, o canapea și o măsuță de cafea în sufragerie, câteva rafturi, mobilier de bucătărie, un birou, un cuier pentru hol. Poți folosi cîteva tablouri pentru ca pereții să nu pară goi, niște perdele și draperii dacă arată bine, dar nu personaliza prea mult spațiul, nu te avânta să-l faci să fie conform unui stil de amenajare sau altul. Oamenii pot avea gusturi și preferințe diferite. Nu recomandăm să folosești cuverturi, mileuri, covoare și alte accesorii de acest tip pentru că se pot deteriora repede, pot să nu fie pe gustul celor interesați și fac și spațiul să pară mai mic, mai încărcat.