Cum sa alegi semintele potrivite de legume pentru gradina ta

A avea o gradina de legume sanatoasa si bogata poate fi o experienta cu adevarat plina de satisfactii. In functie de temperaturile din zona in care locuiesti, continutul de minerale al solului si o varietate de alti factori, cum ar fi precipitatiile medii si cat de mult soare primeste gradina ta, vei putea determina care sunt cele mai bune seminte de legume pentru gradina ta.

Inainte de a alege ce seminte sa plantezi, planifica cu atentie aspectul gradinii tale. Aminteste-ti ca legumele au nevoie de mult soare pentru a creste mari si abundente, asa ca alege o locatie in care semintele vor primi cea mai mare expunere la soare. De asemenea, asigura-te ca ai suficient spatiu in gradina pentru legumele care vor creste.

Alege semintele in functie de nevoi, timpul de recoltare si cerintele de crestere

Cand rasfoiesti catalogul de seminte de legume, acorda o atentie deosebita nevoilor acestora si afla daca ai mediul necesar care sa sustina cresterea legumelor. Perioada recoltei este un alt factor important de luat in considerare. Unele legume au nevoie de mai mult timp pentru a produce o recolta buna.

Daca ai o gradina mica, evita legumele care acapareaza spatiul, cum ar fi porumbul zaharat sau dovlecii. In schimb, concentreaza-te pe legume cu randament mai mare, mai compacte, cum ar fi salata verde, ridichi, fasole si ardei. Unele legume sunt disponibile in soiuri care economisesc spatiu (rosii determinate versus nedeterminate, de exemplu), ceea ce te poate ajuta sa maximizezi fiecare centimetru de spatiu de crestere pe care il ai in gradina. Pe de alta parte, daca spatiul iti permite, poti alege orice seminte de legume pentru a-ti imbogati gradina cu o productie variata.

Diferite tipuri de seminte de legume

Exista trei tipuri principale de seminte de legume: hibrid, cu polenizare libera si consangvinizare. Semintele de legume hibrid sunt create pentru a produce o planta cu caracteristici specifice. Aceste caracteristici pot fi multiple, de la rezistenta la boli, pana la legume mai mari. Semintele de legume cu polenizare libera sunt create in mod natural din alte legume. Acest lucru poate duce la autopolenizare sau polenizare incrucisata si este cauzata de obicei de vant sau de alti polenizatori naturali. Poti cumpara seminte de legume profesionale de pe https://www.lencoplant.ro/seminte-legume, hibrizi care prezinta rezistenta la boli si au o crestere rapida.

Seminte de legume rezistente la boli si daunatori

Un alt lucru important de luat in considerare atunci cand alegi seminte de legume pentru gradina ta este cat de rezistente sunt la daunatori si la boli. Afla care sunt cei mai obisnuiti daunatori din zona in care locuiesti si alege seminte profesionale care sunt deosebit de rezistente pentru a le face fata. In caz contrar, s-ar putea sa investesti prea mult timp si bani pe pesticide si alte forme de combatere a daunatorilor, atunci cand te poti bucura de o gradina sanatoasa si o recolta bogata. Anumite tulpini de legume sunt mai susceptibile la boli si sunt mai fragile, asadar, documenteaza-te si alege cele mai bune seminte de hibrizi pentru gradina ta:

Iata cateva exemple de legume rezistente la daunatori si boli:

  • Ceapa Parade
  • Praz Pancho
  • Ridichi Diego
  • Spanac Odysseus
  • Fasole Musica
  • Patrunjel de radacina Arat
  • Ardei iute Hyffae