Orice copil este fericit atunci când primește o jucărie nouă. Nu există mofturi din partea celor mici în legătură cu acest subiect, așa că singura responsabilitate le revine părinților. Unele jucării sunt simple și nu au nimic special, altele sunt periculoase și trebuie evitate, iar altele sunt educative, oferind nenumărate beneficii.
Jucăriile ar trebui să fie, în primul rând, distractive, adecvate vârstei și mai ales sigure. Deoarece joaca este foarte importantă pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor, din toate punctele de vedere–fizică, mentală și emoțională, jucăriile trebuie considerate instrumente de dezvoltare așa că e important să fie alese cu multă grijă.
Chiar dacă producătorii sunt obligați să respecte anumite standarde de calitate și de siguranță, părinții sunt cei care trebuie să se asigure că totul este potrivit pentru copiii lor.
Dacă ai nevoie de informații responsabile despre cum ar trebui să fie jucăriile pentru copii, poți citi în continuare câteva recomandări:
Pentru 0-3 luni
Nou-născuții încă nu pot vedea prea bine și în niciun caz nu pot distinge culorile. În schimb, aud foarte bine, așa că poți alege cu încredere jucării zornăitoare pentru bebe. În această perioadă, cea mai bună jucărie pentru copil ești chiar tu, deoarece are nevoie să învețe cum să se adapteze la noua lume din jurul lui.
Pentru 4-9 luni
Pe măsură ce pruncul crește, sunt recomandate jucării care stimulează toate simțurile, cum ar fi văzul, auzul și simțul tactil. Poți alege oglinzi, inele pentru dentiție, plușuri moi și colorate, mingi de burete.
Pentru 10 – 12 luni
Alege jucării care sunt special concepute să stimuleze interacțiunea și participarea activă. Poți opta pentru centre de activități, cuburi de lemn, mașinuțe cu arc, mingi sau jucării care se trag.
Pentru 1 – 2 ani
Este o perioadă plină de mișcare, în care copiii învață să meargă și chiar să urce scările. Majoritatea încep să se exprime cursiv și se joacă alături de alți copii. Este nevoie să aibă un mediu sigur în care să se desfășoare pentru a cuceri teritorii din ce în ce mai vaste. Poți alege dintre: trotinete, cărți cu desene colorate, păpuși sau figurine, cuburi de lemn, puzzle cu piese mari, bile și mingi.
Pentru 2-3 ani
Abilitățile fizice sunt mult mai bine dezvoltate chiar dacă va dura destul până când copilul tău va putea face mișcări de mare finețe. Din punct de vedere cognitiv, se bucură de compania altor oameni și adoră jocurile de simulare care imită activități din lumea reală. Jocurile creative, cu personaje imaginare și obiecte utilizate în scopuri inventate, reprezintă o perioadă de plină dezvoltare a imaginației. O piatră poate să fie o casă, un cub de lemn poate fi o mașină de poliție, iar o lingură este o prințesă fermecată. Poți alege jucării și animale din pluș, seturi de bucătărie, costumații pentru jocuri de rol (polițist, pompier, doctor, etc.), biciclete, instrumente muzicale.
Pentru 4-5 ani
Ajuns la vârsta preșcolară, copilul tău este fascinat de cunoaștere și pune o mulțime de întrebări. Îi place să se joace într-un grup de prieteni și începe să cunoască gustul competiției. Este un moment bun pentru a introduce jucării ce au legătură cu alfabetizarea, respectiv adunarea, sortarea, învățarea literelor sau a sunetelor. Jocurile de societate sunt recomandate, în special cele care se joacă în grup. De asemenea, poți alege seturi de art&craft, jocuri de construcții tip Lego, puzzle-uri mai complexe sau truse științifice.
Alege oricare dintre jucăriile recomandate mai sus, în funcție de vârsta copilului tău, astfel încât să îi pui la dispoziție nu doar oportunitatea de a se distra, ci și de a învăța multe lucruri utile. Și nu uita că, în orice moment, timpul petrecut în aer liber, în timp ce face mișcare fizică, este de neprețuit pentru un organism sănătos și un sistem imunitar puternic.