Sistemul de incalzire in pardoseala este unul cunoscut si pentru care tot mai multi oameni opteaza pentru incalzirea locuintei.
Cu toate aceste, putini sunt cei care stiu ca exista si un sistem de racire in pardoseala.
Ce este racirea in pardoseala si cum functioneaza aceasta?
Modul de functionare al sistemului de racire in pardoseala este similar celui folosit pe incalzire, numai ca pentru racire se foloseste apa racita, cu o temperatura cuprinsa intre 12 si 20 de grade Celsius. Aceasta apa provine dintr-un generator de apa racita sau care este racita cu ajutorul unui schimator de caldura.
Sistemul format din tubulaturi, care pot fi incastrate intr-o podea din beton sau in panouri canelate, este acoperit de tipul de podea dorit, dar care sa fie si compatibil cu un astfel de sistem de climatizare. Astfel ca apa care circula in interiorul sistemului preia caldura din interiorul incaperii si o raceste, datorita temperaturii scazute a apei.
Prin urmare, racirea in pardoseala nu sufla aer rece, ceea ce o face sa fie o solutie mai sigura decat oâin cazul aparatelor de aer conditionat traditionale.
Diferentele dintre aparatul de aer conditionat si sistemul de racire in pardoseala
Faptul ca sistemul de racire in pardoseala nu sufla aer rece reprezinta numai o diferenta dintre acest sistem si un aparat de aer conditionat. Insa diferentele sunt mai multe, unele dintre acestea fiind foarte importante.
Astfel ca o alta diferenta consta in impactul estetic pe care aceste sisteme il au. Daca in cazul aparatelor traditionale de aer conditionat sunt necesare gauri in pereti, sisteme de prindere in pereti si cabluri de alimentare vizibile, alaturi de aparatul in sine, care poate iesi usor in evidenta, in cazul sistemului de racire in pardoseala, acesta este complet mascat, astfel ca nu va influenta in nici un fel stilul de amenajare ales.
De asemenea, un alt aspect care face diferenta dintre cele doua solutii de racire, care poate fi considerat foarte important, este reprezentat de consumul fiecaruia. Sistemul de incalzire in pardoseala are un consum mai mic decat cel al unui aparat de aer conditionat, diferenta fiind de pana la 30 sau 40%.
Unde poate fi montat un sistem de racire in pardoseala?
Cum sistemul de racire in pardoseala este foarte asemanator cu cel de incalzire in pardoseala, adesea fiind folosite impreuna, acesta poate fi instalat aproape in orice spatiu care se doreste a fi incalzit, de la case si spatii rezidentiale, pana la birouri sau chiar hale industriale.
In plus, pentru a mentine temperatura dorita, aspect foarte important cand vine vorba despre incalzirea spatiului, oamenii pot alege din diferite solutii de automatizare de incalzire in pardoseala. Daca in cazul centralelor termice se foloseste cel mai des termostatul, in aceasta situatie se poate alege atat un termostat, cat si un acuator sau chiar o unitate centrala de control al temperaturii.
In concluzie, la fel ca in cazul sistemului de incalzire in pardoseala, si cel de racire in pardoseala este unul eficient atat din punct de vedere al consumului, cat si pentru obtinerea si mentinerea temperaturii dorite.