Fermierii din toată țara care practică agricultura au ca principal scop obținerea unor producții ridicate cu costuri mici. Factorii principali care contribuie la creșterea producției sunt fertilitatea solului și tehnologia de cultura. Un sol fertil înseamnă o producție mai mare și o combatere eficientă a dăunătorilor. Pentru a veni în sprijinul lor, astăzi ți-am pregătit un articol cu informații esențiale care te vor ajuta să crești fertilitatea solului în agricultură.
Metode specifice pentru creșterea fertilității solului
Fertilitatea solului se activează și se menține prin:
- Cultivarea de plante leguminoase, plante pentru îngrășământ verzi sau plante cu înrădăcinare adâncă.
- Folosirea unor produse derivate provenite din fermele de animale, precum bălegarul de curte;
- Incorporarea de substanțe ecologice în sol, sub formă de compost pentru grădina;
- Creșterea fertilității solului se realizează prin practici culturale cum ar fi: rotația culturilor; îngrășăminte verzi; culturi ascunse; culturi intercalate; reziduuri vegetale și animale reciclabile; pășunat prin rotație; lucrări ale solului.
- Executarea unor drenaje necesare pentru evacuarea surplusului de apă.
Gunoiul de grajd – cea mai folosită metodă
Gunoiul de grajd este considerat un îngrășământ complex și poate fi constituit din amestec de bălegar și materii vegetale. Acesta conține azot (5 kg/t gunoi), fosfor (2,5 kg/t gunoi), potasiu (6 kg/gunoi) și calciu (5 kg/t gunoi). Calitatea și cantitatea gunoiului depind de mai mulți factori: specia și vârstă animalelor de la care provine gunoiul.
Acest tip de îngrășământ se aplică de obicei toamna, încorporat fiind apoi prin arătură, având un efect complex asupra solului, influențând însușirile acestuia. Astfel, solurile care conțin argilă în cantitate mai mare devin mai permeabile si afânate, cele nisipoase devin mai structurate, mai legate, iar conținutul în humus, component important al fertilității, crește. De asemenea, este îmbunătățită activitatea biologică a microorganismelor și a microfaunei din sol.
Lucrările solului și importanța lor
În toate tehnologiile de cultură, lucrările solului reprezintă o parte foarte importantă, iar din acest motiv este necesar să fie efectuate în cele mai bune condiții. Astfel, fermierul trebuie să cunoască anumite particularități ale terenului, tipul de sol, prezența buruienilor, și caracteristici ale speciei cultivate.
De asemenea, resturile vegetale trebuie mărunțite foarte bine cu o grapă cu discuri înainte de arătură, pentru a nu îngreuna efectuarea arăturii și a lucrărilor ulterioare.
Lucrările solului trebuie să fie efectuate pe cât posibil, în intervalul de umiditate optimă, pentru a avea un minimum de consum energetic. De asemenea, importante sunt și echipamentele destinate acestui tip de activitate, precum motosapa de vânzare, tractorul sau plugul.