După o noapte în care te învârți prin pat și nu poți să dormi, a doua zi te simți obosit, irascibil și fără chef de muncă sau de orice altceva. Lipsa somnului este o problemă pentru mulți oameni și a căpătat o mare răspândire încât a fost declarată drept epidemie globală care pune în pericol atât sănătatea cât și calitatea vieții.
Un număr foarte mare de oameni, dorm mai puțin de 6 ore pe noapte, iar partea cea mai rea este că lipsa somnului afectează imunitatea, capacitatea de concentrare, memoria și metabolismul. Câte ore trebuie să dormi este o întrebare foarte complicată și oricât ai încerca să-ți faci un program de somn, este destul de dificil de respectat. Care sunt dezavantajele lipsei de somn și cum îți afectează aceasta corpul vei află citind în continuare.
Efectele lipsei de somn asupra corpului
Per total, lipsa somnului poate duce la următoarele dezavantaje resimțite de organism:
- Hipertensiune arterială;
- Tulburări cognitive;
- Creșterea nivelurilor de hormoni de stres;
- Dezvoltarea bolilor cardiovasculare;
- Instalarea anxietății sau depresiei.
Pe lângă acestea, există și alte efecte întâlnite mai des de oamenii care se confruntă cu insomnia.
Destabilizarea sistemului imunitar
Dacă nu dormi suficient, sistemul imunitar va fi foarte afectat. Astfel, fără un somn corespunzător, organismul nu va avea suficient timp la dispoziție pentru a-și menține sistemul imunitar în stare bună de funcționare. În timp, sistemul imunitar care nu se reface complet nu va mai putea repara celulele deteriorate și nu te va mai putea proteja împotriva virusurilor. Mai mult decât atât, lipsa somnului atacă sistemul imunitar care poate declanșa boli autoimune nejustificate.
Risc crescut de infecții
Dacă orele de somn sunt reduse, primele celule afectate sunt celulele T care au rol de apărare. Mai mult decât atât, lipsa somnului va crește și numărul celulelor inflamatorii numite și citokine, iar acest lucru duce la creșterea riscului de dezvoltare a unor viroze sau răceli.
Degradarea capacității de concentrare și memoriei
Toate activitățile mentale sunt afectate de lipsa somnului. Acest aspect are un efect nociv asupra creierului, dar mai ales asupra memoriei. De asemenea, dacă nu dormi suficient, se îngreunează și procesul de învățare și de memorare. Acest lucru se întâmplă pentru că în timpul somnului profund, activitatea cerebrală care are legătură cu memoria este mai intensă.
Insomnia este una dintre principalele cauze care duce la degradarea cogniției și la apariția bolilor neuro vegetative, precum Alzheimer.
Cea mai întâlnită formă de tratament împotriva insomniei constă în stabilirea unui program de somn de 7-8 ore pe noapte. De asemenea, și elementele externe precum lenjeria de pat, pernele sau o husă pilota 200×200 contribuie la îmbunătățirea calității somnului.