Filtrele, bobinele si aripioarele aparatului de aer conditionat necesita o intretinere permanenta pentru ca unitatea sa functioneze eficient pe parcursul anilor. Daca nu ai grija de aparatul de aer conditionat, performantele acestuia vor scadea constant, in timp ce consumul de energie creste in mod constant. Iata cateva modalitati care va ajuta sa va imbunatatiti confortul si eficienta aparatului dumneavoastra de aer conditionat.
Filtrele
Cea mai importanta sarcina de intretinere care va asigura eficienta aparatului de aer conditionat este inlocuirea sau curatarea in mod constant a filtrelor. Filtrele infundate, murdare blocheaza fluxul de aer normal si reduc semnificativ eficienta sistemului.
In cazul blocarii fluxului de aer, aerul ocoleste filtrul si poate aduce murdarirea direct in bobina vaporizatorului, afectand capacitatea bobinei de absorbtie a caldurii. Inlocuirea unui filtru murdar si infundat cu unul curat poate reduce consumul de energie al aparatului de aer conditionat cu 5% pana la 15%.
Aparatele de aer conditionat obisnuite au filtrul montat in spatele gratarului indreptat catre camera. Unele tipuri de filtre sunt reutilizabile; altele trebuie inlocuite. Ele sunt disponibile intr-o varietate de modele, avand diverse eficiente.
Curatati sau inlocuiti filtrul sau filtrele sistemului de aer conditionat odata pe luna sau odata la doua luni in timpul sezonului rece. Filtrele pot avea nevoie de o atentie sporita daca aparatul de aer conditionat este folosit frecvent, este supus unor conditii de praf sau daca aveti in casa animale cu blana.
Bineinteles ca este importanta si calitatea aparatului. De exemplu, apatatele de aer conditionat Nordstar au compresoare de calitate si sisteme de evacuare rapida a condensului.
Printre afectiunile pe care le poate provoca necuratarea aparatului se numara bronsite, viroze, infectii ale tractului respirator superior (rinite, laringinte).
Neigienizarea aparatului de aer conditionat poate duce si la dezvoltare unei boli rare numita legioneloza, provocata de o bacterie care isi gaseste un mediu de viata perfect in filtrul aparatului de aer conditionat. Simptomele acestei boli sunt oboseala si letargia, migrene, greata, febra si dureri in piept.
Schimba freonul
Daca aerul conditionat nu mai functioneaza la capacitatea sa maxima este foarte posibil sa nu mai aiba freon. Pentru schimbarea acestuia, trebuie sa apelezi la firme specializate. Si pentru o curatire profesionala cum ar fi cea a bobinelor este bine sa apelezi la ei.
Aceste firme folosesc substante speciale care sunt pulverizate in interiorul unitatilor sau in radiatoare pentru o curatare mult mai eficienta. Ar fi bine ca macar o data la 2 ani sa faci acest lucru.